28.06.2013 г.

Тайният дневник на Берия излиза в два тома

За този дневник са знаели само няколко души. След убийството на Лаврентий Берия той е трябвало да бъде унищожен. Но фотокопията са били спасени от тайни привърженици на Берия...Първият том описва периода от 1938, когато Берия поема ръководството на политическата полиция, да първата година на войната.
Вторият том включва трите последни военни години, когато Берия е заместник-председател на Държавния комитет за отбран (ГКО) а и фактически вторият човек в държавата. След войната той вече е очевидният лидер в екипа на Сталин: председател на Оперативното бюро на Министерския съвет на СССР и ръководител на Атомния проект.
Дневникът вади на бял свят инфарктните проблеми на атомната и ракетната надпревара със САЩ и неизвестни подробности от борбата за власт в следвоенното съветско ръководство. Записките на Берия разкриват сложните му лични отношения със Сталин и загадката на създадената през зимата на 1952–1953 година сталинска „тройка“, която е трябвало да промени из основи цялата съветска система. Неочакваната смърт на Сталин слага край на този реформаторски план... А разстрелът и последвалото демонизиране на Берия слагат край на Сталиновата епоха.

1 коментар:

  1. Нескопосан опит да оневинят Берия и Сталин за репресиите.Имам чувството, че Берия е писал този дневник, знаейки, че ако го арестуват, ще попадне в ръцете на Сталин и Сталин,изчитайки го, ще му прости.
    Нищо съществено и само хвалебствия за Сталин.
    За Катин,репресиите и другите гадости-нищо.
    Добре, че комунизма си отиде и дано не се върне никога.

    ОтговорИзтриване