3.06.2013 г.

„Цветът на хамелиона” получи най-много награди на академията

"Цветът на хамелеона" получи най-много награди за 2012 г. на Българската филмова академия (БФА).
Продукцията на "Перипетея филмс" спечели осем отличия:
за най-добър пълнометражен игрален филм, за режисьорски дебют на известния оператор Емил Христов, за сценарий - на Владислав Тодоров, за главна мъжка роля - Руши Видинлиев, за поддържаща женска роля - Светлана Янчева, за сценография - Пролет Георгиева, за костюми - Армавени Стоянова и за звукорежисьор - Светлозар Георгиев.
Големият режисьор Рангел Вълчанов е удостоен с наградата за цялостно творчество на БФА-2013, както бе оповестено по-рано.
Петър Попзлатев заслужи наградата за режисьор на игрален филм за "Аз съм Ти". Този филм е отличен още с наградата за главна женска роля - на Жанет Спасова, и за музика - на Калин Николов.
На Велко Кънев е присъдена посмъртно наградата за поддържаща мъжка роля за "Миграцията напаламуда" на Людмил Тодоров.
Победителите в новата категория "най-добър късометражен игрален филм" са "Парафиненият принц" на Павел Веснаков и "Скок"на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
Най-добрият документален филм за 2012 г. според БФА е "Загадката "Веда Словена" на Анри Кулев, с награда и за сценарий - на Борис Христов, поделена с Борислав Колев за "Стоичков".
Печелившата анимация е "Пианистът" на Ася Кованова и Андрей
Кулев.
За първи път тази година беше присъдена награда за телевизионен сериал. Заслужи я "Под прикритие" (втори сезон, 9-и и 12-и епизод) със сценаристи Ваня Николова, Йордан Банков, Александър Чобанов, Александър Спасов и режисьор Виктор Божинов, продукция на БНТ и "Камера" ООД.
Ралица Димитрова е най-добрият режисьор на документален филм- с "Който тръгнал е сам...", донесъл награда и на оператора Пламен Герасимов.
Цветанка" на Юлиян Табаков е отличеният дебют в документалното кино.
За наградите на БФА-2013 се състезаваха 10 игрални пълнометражни филма, пет късометражни игрални филма, два тв сериала, два тв игрални филма, 23 документални и девет анимационни, имали публичен показ у нас през 2012 г.
Наградите са присъдени с тайно гласуване от БФА, представляваща за първи път от 2010 г. цялата кинематографична общност, обединена в 10 творчески организации. Така се продължава традицията с наградите от Съюза на българските филмови дейци, учредени през 1975 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар