7.06.2013 г.

Как ще стигнем киргизите?

В бившите съветски републики явно има по-развито гражданско общество отколкото у нас!
Вълната от масови протести на местни жители принуди собствениците на канадската компания „Centerra Gold” да спрат за два дни добива на злато в мина Кумтор в Киргизстан.
В същото време събитията в далечната азиатска държава събудиха в България социалните мрежи, участниците в които изразяват открито дълбокото си възмущение от продажните български политици. Преди няколко месеца праламентът на Киргизстан поиска да бъдат преразгледани условията за добив на жълтия метал по концесията подписана през 2009 г. съгласно която държавата получава 33 процента от добитото злато. В България канадската фирма Dundee Precios Metals е намерила своя колониален Клондайк. Българската държава получава само 750 грама на всеки 100 килограма злато, добити от най-голямото ни златно находище - мината в Челопеч. В проценти това е 0.75 за дъжавата и 99.25 за базираната в Канада световна златодобивна корпорация. Български експерти са изчислили, че срещу инвестиции за 4 милиона долара Dundee ще добие в най-бедната европейска страна злато за 10 милиарда долара. Унизителната сделка, ощетяваща българската държава, не се афишира, не се и дискутира. Отвреме навреме, както и в сегашния случай, се чуват отделни гласове на протеста, които най-често са свързани повече с екологичните, отколкото с икономическите и финансовите проблеми. А добивът на златоносна руда в Челопеч не спира вече десет години.
Продажността и корупцията на онези държавни служители, които представляват България като страна в сделката, ясно личи при едно сравнение със стандартите в други държави. Така например в Германия държавата получава 30 процента от добитите от чужда компания полезни изкопаеми на нейна територия, в САЩ процентите са 35, в Индия – 42, в Мексико – 30, в Аржентина – 35 и т. н. Сравненията с България предизвикват много въпроси. И първият е “Кой е сключил заробващия концесионен договор?” Отговорът не е труден. В Националния концесионен регистър е записана датата 26 март, 1999 г. Тогава на власт е правителството на СДС, ръководено от Иван Костов. То договоря срещу 6 милиона долара прехвърлянето в ръцете на канадската фирма мината срещу скандалните 1.5 процента от печалбата, които при следващото правителство на Симеон Сакскорубргготски падат на 0.75 процента.
Скандален е и фактът, че нито една правителствена служба не се е заинтересувала освен злато какви други ценни метали се добиват от въпросното находище. Според геолози концесионерът извлича при флотацията и други метали – уран, сребро, платина, германий и др., за които нямат разрешение. Очевидно той се е разплатил и за това където и с когото трябва.
Миналия август правителството на ГЕРБ направи още един ценен подарък на дъщерната и 100-процентна собственост на Dundee Precious Metals фирма - Balkan Mineral and Mining – златното находище в Източните Родопи. Концесията отново е унизителна – срещу добива на злато в района на Крумовград нашата страна ще получи златни трохи – 2.3 процента от добития ценен метал. Златното находище в Крумовград е едно от най-старите на континента. Според учени – археолози и историци, именно от него е добивала злато древна Троя, разположена на малоазийския бряг на Егейско море. Разстоянието между Крумовград и Троя е само 130 км, а галериите в находището от онова време са запазени и до днес.
Тези дни стана известно, че жители на Крумовград са подготвили жалба до Европейската комисия с искане да бъде прекратена концесията за добив на злато от находището „Хан Крум“, което е на два километра от града и е край реката от която Крумовград се снабдява с питейна вода. Противниците на концесията се обръщат към Еврокомисията, защото възможностите да обжалват проекта в България вече са изчерпани. Последната преграда пред разработването на златното находище край Крумовград беше премахната след като Върховният административен съд даде зелена светлина на поредната срамна сделка. За съжаление примера на киргизите, въстанали срещу корупцията и защитаващи интересите на своята родина, не е достатъчно популярен в България. Щом протестите тук остават все още в рамките на Фейсбук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар