14.06.2013 г.

Илюзионисти са главните герои на филма „Зрителна измама”

Реалност или илюзия е това, което виждаме и колко повече трябва да се съсредоточим, за да разберем, че сме далеч от истината. С това ще ни занимае режисьорът Луи Летерие в новия си филм.
„Зрителна измама“ ни потапя в мистичния и твърде любопитен свят на фокусниците, като засилва напрежението с идеята, че реалността лесно може да се сбърка с магия.
Сюжетът ни запознава с четирима илюзионисти, които са доста вещи в занаята си. Те предизвикват вниманието на аудиторията, както и на ФБР, като крадат от големите банки и раздават парите на хората. Звучи твърде прекрасно, за да е самата истина.
Режисьорът неведнъж ни промъква през логиката на професионалистите. Разбираме, че номерата им се получават, само ако привлекат вниманието към нещо, а истински важното се върши в периферията, която никой не забелязва. Подобен похват ще усетим и в сюжета, в който обирите са само заблуда.
Главните роли са поверени на Уди Харелсън („Игрите на глада“, Морган Фрийман („Забвение“), Майкъл Кейн („Черният рицар: Възраждане“), Марк Ръфало („Отмъстителите“), Айла Фишър („Великият Гетсби“), Дейв Франко („ОЗ: Великият и могъщният“), Джеси Айзенберг („Социалната мрежа“) и др, които добре се заиграват помежду си. Все пак от толкова много събития, липсва детайлно разгръщане на образите им.
Филмът сполучливо се заиграва с похватите на илюзионизма чрез игра на светлосенки, контрастно-размиващи изображения, огледални образи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар