1.07.2013 г.

Хърватия влезе в ЕС, Литва поема председателството на съюза

Хърватия стана 28-ата страна членка на ЕС днес, 22 години след обявяването на независимостта й от Югославия, последвано от 4-годишна война.
Хърватия е втората страна от бивша Югославия, която става член на блока след Словения, присъединила се през 2004 г.
Това е първото разширяване на ЕС след присъединяването на България и Румъния през 2007 г., но е белязано от по-нисък ентусиазъм, следствие от икономическите затруднения както в самата Хърватия, така и в ЕС, коментират агенциите.
Хърватите са изправени пред пета година на рецесия и рекордна безработица от 21% и дори президентът Иво Йосипович призна в интервю за Асошиейтед прес, че празненствата не са твърде много, "понеже общото положение не е блестящо".
Въпреки това хиляди хървати, развяващи знаменца на ЕС и Хърватия, се събраха да отпразнуват събитието на централния площад в Загреб и в цялата страна, предаде АП.
"Ние сме тук в тази историческа нощ. Ваше бе желанието да се присъедините към ЕС и вашата усърдна работа направи това възможно," заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред хилядите празнуващи на площада в Загреб, като ги приветства на английски и хърватски, предаде ДПА.
Премиерът Зоран Миланович се спря на "новата роля" на Хърватия в региона и към страните, с които е била в конфликт - Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина.
От нас зависи да протегнем ръка на тези страни  в адаптирането към европейските критерии, каза Миланович.
Президентът Йосипович подчерта, че Хърватия е вече напълно приет и равнопоставен член на най-успешния съюз на европейските държави, съществувал някога.
От днес се премахват митническите пунктове на границата на Хърватия със съседките й от ЕС Словения и Унгария, а табелите и знамената на ЕС са поставени по границите с нечленуващите в ЕС Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора.
Присъединяването на Хърватия към ЕС беше предшествано от седем години на мъчителни и често непопулярни реформи в рамките на преговорите й за членство, започнали през октомври 2005 г.
Тя предаде над десетина хърватски и босненски хърватски военни и политически лидери, обвинени във военни престъпления, на трибунала на ООН за бивша Югославия в Хага.
Продаде корабостроителници с богата традиция, но дълбоко задлъжнели, и започна борба с корупцията по високите етажи на властта, в която бившият хърватски премиер Иво Санадер бе изпратен в затвора.
Присъединяването на Хърватия беше усложнено и от разногласия с членката на ЕС Словения, отнасящи се до граничен спор за морската граница в Пиранския залив и до дълг на фалиралата Люблянска банка към Хърватия.
Словенският парламент все пак ратифицира в началото на април присъединителния договор на Хърватия с ЕС.
На вечеря с чуждестранни и местни гости, Миланович вчера отхвърли твърденията, че влизането в ЕС е като качване на потъващ параход, заради икономическите проблеми в Хърватия и блока.
Присъствието на всички вас ме изпълва с гордост и ме вдъхновява да вдигна тази чаша с все по-силната увереност, че тя е наполовина пълна, а не наполовина празна, каза премиерът, вдигайки тост по случай знаменателното събитие.
Присъединяването на Хърватия към ЕС съвпада с началото на 6-месечното литовско председателство на съюза.
Литва от днес поема за 6 месеца ротационното председателство на ЕС. Приоритетите по време на председателството на Вилнюс ще бъдат постигане на напредък по идеята за банков съюз и по мерките за финансова стабилност на еврозоната, за икономически растеж и нови работни места.
Очаква се да бъде отделено внимание и на отношенията на ЕС с Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.
Украйна очаква именно през литовското председателство да подпише споразумение за свободата търговия с ЕС. През този период се очаква да започнат преговори за подобни споразумения между ЕС и Армения, Грузия и Молдова.
Мотото на литовското председателство е "За една пораждаща доверие, растяща в икономически план и отворена Европа". Литовското председателство на съюза е първото на бивша страна от СССР. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар