6.06.2013 г.

Лапароскопски робот „Да Винчи” показаха в МБАЛ „Св.Иван Рилски”

Една от най-модерните в света хирургични системи за безкръвни операции – лапароскопският робот „Да Винчи”, беше демонстриран за първи път в българска болница – старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски”. Досега у нас апаратът е бил представян единствено на лекарски конгреси и конференции. Хирурзите на МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Стара Загора имаха възможността не само да разгледат най-новата версия на системата, но и да изпитат как работи тя със собствените си ръце, макар и в симулативна операция.
„Да Винчи” е следващото ниво в развитието на хирургията, минаващо през обща, отворена, лапароскопска хирургия, за да стигне до роботизираната хирургия”, обясни консултантът д-р Димитър Адамски от „SofMedica”. Тази последна версия на „Да Винчи” разполага с огромно зрително поле, с 10-кратно увеличение в 3D формат и висока резолюция в реално време. Оперативният подход е миниинвазивен - пациентът има много малка загуба на кръв и почти никаква болка след операцията, изписва се на втория ден, а следоперативните усложнения са редки и по-леки. Операциите, извършени с робота „Да Винчи”, намират широко приложение в лапароскопската хирургия. С робота може да се оперира навсякъде, където е възможно да се създаде кухина с газ - коремна кухина, малък таз, простата, щитовидна жлеза и много други.
„В урологията и по-специално при радикалните простатектомии, „Да Винчи” е един превъзходен апарат, защото запазва половата функция на мъжа след операция, минимално инвазивен е, съкращава значително времето за самата операция.”, каза специалистът-уролог от МБАЛ „Св.Иван Рилски” д-р Стойно Стойнов.
Роботът „Да Винчи” разполага с три ръце и с над 45 различни инструменти, което прави асистента на хирурга излишен. „Никой не може да пренебрегне уменията на хирурга, но с помощта на робота се постига пълна филтрация на тремора, тоест ръцете никога не треперят, не се уморяват. Огромния набор от инструменти се сменят за  части от секундата. Всичко това прави една 5-6-часова операция много комфортна и завършва с благоприятен край за пациента.”, посочи д-р Адамски.
В света са продадени над 2800 робота „Да Винчи”. Над половината от тях са в САЩ. В Европа модерната технология също отдавна е утвърдена. В България функционират едва два такива апарата, основно заради високата им цена – около 3,5 млн. лв. Ръководството на МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Стара Загора обмисля възможностите да закупи такъв робот, след като бъде завършено разширението на болницата на мястото на бившия хотел „Берое” над градския стадион.

Няма коментари:

Публикуване на коментар