25.06.2013 г.

Саламан Рушди взе наградата „Андерсен”

Тази година „Ханс Кристиан Андерсен“ отива при автора на „Срам“ и „Земята под нейните нозе“ - виртуозния разказвач Салман Рушди. За разлика от традиционния приз, носещ името на славния датчанин, тази награда е учредена през 2010 г. и се връчва на автор, чийто стил кореспондира с духа на иконичното творчество на Андерсен. Дж. К. Роулинг е първата писателка, сдобила се с престижното отличие, а миналата година признание получи чилийската фурия Исабел Алиенде.
Рушди е ненадминат в изкуството да внушава свои версии за действителността. Според журито в Оденсе той с лекота съвместява реализъм и приказна фантазия. Неговият стил изобилства от исторически мистификации и препратки към митологията, а темата за съжителството на Изтока и Запада, тези неимоверно различни светове, минава като нишка през всичките му произведения. 
Писателят нашумява с публикуването на „Среднощни деца“, за който е удостоен с наградата „Ман Букър“ през 1981 г. Седем години по-късно неговият четвърти роман „Сатанински строфи“ предизвиква остра, ирационална реакция в ислямския свят, книгата е забранена в много държави, а иранският аятолах обявява Рушди за вероотстъпник и определя голяма парична награда за главата му. 
През 2007 г. във Великобритания Рушди получава от кралицата рицарско звание за заслугите си към литературата, във Франция е отличен с най-големия литературен приз, избран е и за член на Американската академия за изкуство и литература. През септември 2012 г. писателят издаде автобиографичния текст „Джоузеф Антон” – това е името, под което се е крил през последните две десетилетия. 
Наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ е на стойност 67 хил. евро и ще бъде връчена на британския автор от индийски произход на 17 август в Оденсе, родния град на знаменития датски творец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар