19.06.2013 г.

Откриха дигитална изложба в операта

Европеана – Европейският дигитален музей и библиотека, заедно с основния си партньор в България – Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна, създадоха пътуваща изложба под надслов „Близки във времето и пространството”. Официалното откриване на изложбата се състоя на 5 юни 2013 г. в книжарница „Хеликон” – София в присъствието на г-жа Елинор Кени, Мениджър Европейски проекти Европеана, г-жа Емилия Милкова, Директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна, писателя Георги Господинов и г-жа Аксения Бонева, Главен експерт Дирекция „Културна политика” в Министерство на културата.
Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” е със свободен достъп и гостува за седмица в 8 града – София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Хасково, Варна, Русе и Добрич в периода юни – август 2013 г. Домакини на изложбата по градове са регионалните библиотеки, а в Стара Загора е библиотека „Родина”. В нашия град изложбата може да бъде видяна от 19 до 26 юни във фоайето на Държавна опера – Стара Загора.
Повече за графика на гостуването на изложбата в страната можете да откриете на страницата на РБ Варна. Изложбата ще бъде гост и на книжарниците „Хеликон” в Бургас и Пловдив през септември.
„Близки във времето и пространството” започва в България, но за посетителите тя представлява културен портал към останалата част на Европа. Тя разкрива внимателно подбрани културни символи на всеки един от осемте български града и подканя посетителите да потърсят повече информация на сайта на Европеана.  За да докаже, че не само времето, но и пространствата са лесно преодолими на място като Европеана, изложбата показва също и европейски град – сроден на всеки един от българските градове, като показва предмет или място от този град с подобна културна, научна,  историческа или религиозна значимост. Към всяко изображение от миналото изложбата показва обекта или мястото към днешна дата, или това, което може да се види днес.  
Посетителите могат да преоткриват както хора и места, близки до дома им, така и далечни кътчета от Европа. Например Русе, наричан „Малката Виена” заради архитектурните си паметници, „Св. Богородица”, покровителка на гр. Хасково и на френския град Лурд, Варна и Ница – „перлите” на две морета и неолитни селищни могили, открити в Стара Загора и Воклюз, Франция.
Изображенията в изложбата се придружават от QR кодове, така че посетителите могат да отидат директно на сайта на Европеана чрез техните смартфони и да открият допълнителна интересна информация за представените обекти.
Джил Козинс, Изпълнителен директор на Европеана казва: „Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” свързва българите с културното им наследство и показва чрез визуални асоциации връзката между българското културно богатство и това на останалата част от Европа. Ние желаем всеки да има достъп до европейското културно наследство, а тази изложба е уникален начин да постигнем именно това – да го доставим директно на хората, което всъщност е и мисията на самата Европеана.” 
Европеана e дигиталната библиотека, архив и музей на Европа. Към момента тя осигурява достъп до 27 милиона книги, рисунки, филми, записи, фотографии и архивни документи на 29 езика. Тя представлява 2200 малки и големи организации партньори, включително и тези, съхраняващи всички големи национални колекции като Музея „Рикс” в Амстердам, Британската библиотека в Лондон и Музея на история на изкуствата във Виена.
Благодарение на сътрудничеството с  Регионална библиотека „Пенчо Славейков” и с останалите партньори в България, от 2008 г. до този момент в Европеана са качени повече от 30 000 български материала онлайн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар