7.06.2013 г.

Антонио Бандерас открива фестивал на ибероамериканското кино, Саура го закрива

Световноизвестният испански актьор Антонио Бандерас оставя отпечатъци за Залата на славата в НДК и представя Седмицата на испанското и ибероамериканското кино. Прочутият му сънародник режисьорът Карлос Саура закрива фестивала, съобщават организаторите.
Бандерас ще представи 20-ото издание на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино в България на пресконференция на 11 юни в зала "Мати" в НДК от 18.00 часа. За програмата на кинофестивала ще говорят също испанският посланик Хосе Луис Тапиа и представител на НДК.
По време на представянето Бандерас ще остави отпечатъците си за Залата на славата в НДК - традиционен домакин на фестивала, който ще се състои от 12 до 16 юни в кино "Люмиер".
Седмицата е инициатива на посолството на Испания и разчита на съдействието и участието на посолствата на Аржентина, Куба, Венецуела, Чили, Еквадор и Колумбия, както и на Отдела по образователните въпроси и Институт Сервантес. Ще бъдат показани общо 15 ибероамерикански и испански филма.Входът е безплатен, а по-голямата част от филмите ще имат субтитри на български или на английски език.
Друга изненада ще бъде посещението на Карлос Саура, който идва в София, за да получи титлата почетен доктор на НАТФИЗ. В неделя, 16 юни, в 20.00 ч. гостът ще закрие Седмицата на испанското и ибероамериканското кино. Ще бъде показан неговият филм "Мама стана на 100 години". Ден по-рано - на 15 юни, от 10.00 часа се предвижда майсторски клас на Саура с анализ на неговия филм "Кармен" в НАТФИЗ.
Фестивалът ще бъде открит на 12 юни в 19.00 часа с българската премиера на филма "Тялото" на режисьора Ориол Пауло.
Ще бъдат представени всички жанрове на седмото изкуство - романтични комедии от Аржентина и Чили, трилър от Колумбия, трагикомедии от Куба, драми от Еквадор и Венецуела. Пълната програма е на сайта на испанското посолство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар