26.06.2013 г.

Ново ръководство в „Мини Марица-изток”

Инж. Станимир Казлачев е новият изпълнителен директор на най-голямото въгледобивно дружество в страната – „Мини Марица-изток”ЕАД. Той бе шеф на дирекция „Инвестиции".
Кариерата си в дружеството започва през декември 1994 година като минен диспечер в рудник „Трояново 1". С инвестиционно проектиране се занимава от 1997 година, от 2004 година е директор „Комплексно оборудване", а две години по-късно оглавява отдела за доставки и съхранение на оборудването в мините. На 18 юни 2010-а е назначен за директор на Дирекция „Инвестиции". Бордът на директорите пък ще бъде оглавен от бивш изпълнителен директор на дружеството – инж. Щерьо Щерев. Информацията още не е официално обявена.
Близо 1300 души са пуснати в платен отпуск в „Мини Марица Изток" заради липсата на работа. Това обяви пред радио Дарик Валентин Вълчев - председател на КНСБ на миньорите.
През миналата седмица организацията, както и КТ „Подкрепа" разпространиха декларации, с които дадоха срок на правителството до 28 юни да намери разрешение на част от проблемите в енергетиката. В противен случай миньорите са готови да предприемат протестни действия.
„Към този момент не виждаме някаква активност от страна на правителството. Срещнахме се няколко пъти, разговаряхме с министър Стойнев и в Раднево. Той ни призова да чакаме до края на юни с уговорката, че след това ще се отпуши износа и ще има работа. Ние обаче не можем да чакаме", коментира Валентин Вълчев.
Той допълни, че намалението на цената на тока с 5% не е изход за решаване на кризата. „С това те изземват абсолютно всичко. В „Мини Марица Изток загубите са ежедневни и до момента възлизат на около 40 милиона лева", разкри още Вълчев.
„Намаляването на такса пренос може би означава отпушване на износа и работа на по-високи обороти за ТЕЦ Марица Изток 2. Но без инвестиции, без пари за ремонти и резервни части ще дойде момент, в който всичко ще бъде свършен факт", анализира председателят на ФНСМ.
Той бе категоричен, че направените през миналата седмица промени в Българския енергиен холдинг са неприемливи. Валентин Вълчев обясни и че ако се стигне до решение за протести, плана за тях ще бъде изготвян във всеки регион по отделно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар