26.06.2013 г.

Сивите кардинали на властта

Част от най-забележителните задкулисни играчи в историята са се опитали да представят двама френски автори – Димитри Казали и Валтер Брюйер. Сивите кардинали не е от вчера, и не е само в България. Дори само този факт прави книгата интересно четиво… Заглавието е вече в книжарниците.
Така започва интригуващото сериозно изследване, в което са описани 20 необикновени личности, останали в сянката на известни исторически фигури. Кои са те? Откъде идват? Докъде се разпростира тяхното влияние? Как манипулират те държавните глави и други влиятелни хора в нашия свят? Авторите осветляват задкулисната дейност и решаващата роля на „хората в сянка“, като предоставят любопитни детайли за техния произход и кариера, за методите им и мрежите от връзки, които създават. Потопяваме се в историите за Имхотеп – създателят на първата пирамида на фараона Джосер, за Мартин Борман – личният секретар на Хитлер и дори за Анри Гено – влиятелният съветник на Никола Саркози. Без да забравяме страшния отец Жозеф – секретар на Ришельо, от когото води началото си изразът „сив кардинал”. Не по-малко интересни са и неупоменатите по-горе, но включени в книгата личности. Любопитни подробности за живота и делата им се редуват с щрихи от обществено-икономическата и политическа картина на епохата, в която са живели. Така читателят се докосва до скритите страни на историята и се доближава до властимащите. Облечени във власт, някои от тях съвсем непознати за широката публика, „задкулисните играчи“ са моделирали съдбата на човечеството в сянката на гигантите от историята: Октавиан Август, Карл Велики, Жана д’Арк, цар Николай II, Хитлер, Никсън, Рузвелт, Горбачов...
Сивият кардинал се различава от обикновения съветник заради упражняваното от него влияние, което е много по-голямо от обичайното за официалните му отговорности.
Какъвто и да е неговият профил, той завинаги остава в сянката на владетелите и държавниците, които съветва.
Историците Казали и Брюер правят детайлно проучване и създават впечатляващи портрети на особено трудни за описание личности. Насочват прожекторите към тези дискретни актьори, които са допринесли за изграждането на историята и същевременно са запазили част от загадката за собствената си съдба.

За авторите

Димитри Казали е историк, педагог, композитор и писател. Неговата голяма страст е музиката. Освен това той посвещава времето си в изследване на управлението на Наполеон. Издал е десетки исторически съчинения, сред които „Наполеон” (2004), „Сексът и властта” (2008), „Другият учебник по история на Франция” (2011). Той е автор на „Списък със 100-те най-извести французи по света”.

Валтер Брюйер е доктор по история, носител на отличие от фондация „Наполеон”, доцент по съвременна история в Института за политически изследвания в Екс ан Прованс. Той е автор на „Наполеон III и Втората империя” (2004), „Великата армия на свободата” (2009) и „Историята на наемните войници от 1789 година до наши дни” (2011)

Няма коментари:

Публикуване на коментар