20.06.2013 г.

„Не беше тук и си отиде“ – дебютен сборник с разкази на Георги Томов

Излиза сборникът с разкази „Не беше тук и си отиде“ на Георги Томов, с които авторът дебютира на родната книжна сцена. Творчеството му разкрива богат житейски опит, обрисуван чрез разноцветна палитра и интригуващи персонажи, чудновати истории и сложни за разрешаване морални дилеми.
След пожъналите успех „По-тихо от мрак“ на Христо Кърджилов и „Самира“ на Боримир Дончев-Борей, сборникът с разкази „Не беше тук и си отиде“ на Георги Томов е третата книга от поредицата „Гравитация” на издателство „Изток-Запад” под селекцията на Христо Блажев от блога Книголандия. Творчеството на Томов разкрива недвусмислено богатия му житейски опит и познаването както на хората, така и на отношенията помежду им. Разказите са различни, покрит е целият спектър от хумор до трагедия. Много от героите в тях са видимо успели в различни сфери, но за сметка на това са загубили човешкото у себе си и бързат да наваксат пропуснатото.
„Не беше тук и си отиде“ пленява с чудновати истории, особено интересни персонажи и сложни морални дилеми, които всъщност нямат вярно решение. Сред героите на Томов са неуморен хамстер, който създава легенди, циганин, с когото плашат децата, художник, който продава душата си и губи живота си... Сюжетите му преплитат магията на гръцките острови, почивка, която всъщност е семейна война, забъркването с кофти хора и цената на изкуството, любовта в нета (която на живо умира), червените карамфили за гроба на един пропилян курвенски живот по руски, хазарта и тръпката от него, както и защо Господ Господ обича обича невинните (удвояването е умишлено), и, разбира се, ангела, който „Не беше тук и си отиде“...
Томов е роден на 22 февруари 1961 г. в София. Преподавател е в Техническия университет, специалност Ергономия и екология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар