19.06.2013 г.

Фенове и протестанти – не съм от тях

В София и други големи градове се събират хиляди хора, протестиращи срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, за оставката на кабинета на Орешарски и т.н.
В Стара Загора протестантите са двайсетина, огласяйки с виковете си – „Българино събуди се!” – оживените улици на града, след работно време. Този заспал наш сънародник така и не се намери…
Само преди няколко месеца пак имаше протести, тогава срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, но на изборите на 12 май – партиите и водачите на протеста получиха нулев резултат – никоя от тях, дори Светльо Витков не взеха достатъчно гласове и останаха вън от парламента. А в народното събрание се получи цугцванг – преведено от шахматен език – без полезен ход.
БСП очевидно клекна пред ДПС и се старае да им угоди по всички начини. Затова и стана скандал с назначението на шеф на българското ФБР, макар и Пеевски да изгради империята си с помощта на социалисти, НДСВ, ДПС и дори на ГЕРБ. Дори и да не е шеф на ДАНС той ще си остане господар на медийната си групировка и остава в играта. Червените за първи път получават сериозен разнобой в организацията си и тези центробежни сили рано или късно ще ги ударят.
ДПС отново заламтя за власт и в перспектива пак може да остане извън властта, знаейки че рано или късно . Засега те са основния дразнител за повечето от протестите, но засега гражданите ще трябва да търпят тяхната арогантност, разчитайки на капсулования си електорат.
При Волен тя е в пъти повече. Сърдитият „националист” е сърдит на всички, всеки му дължи извинение, напада и ругае безнаказано, прикрит от яки момчета и депутатски авторитет. Партийката му бе на път да изчезне, но протестите преди месеци я презаредиха. Феновете му обаче твърдо вярват, че само той е спасител на страната си и са готови да му прощават всичките му мискинлици.
Бойко Борисов и ГЕРБ също са обидени. Ако врагът с партиен билет не бе най-големият по време на управлението, то сега нямаше да има подобни скандали, като този с бившия областен Недялко Недялков да бъдат изключвани или напуснали, не се разбра съвсем…Герберите пък напускат парламента, защото не могат да се примирят, че са опозиция. Били подложени на натиск! Ами нали това е работата на опозицията, да бъде коректив? В залата на народното събрание обаче им го връщат и горделивостта им не позволява да устискат на натиска!
Спирам с празнословията дотук. Протестантите вярват, че протестите ще доведат до нещо – сега и веднага, но незнаят какво. Феновете са готови да се бият, само да не се засяга любимият им тим/партия. Аз, както казва Чудомир – не съм от тия! Защото бих протестирал за други неща, които не чувам по улиците. Например, че скъпата на сърцето ми старозагорска община няма да и възстановят 925 459,17 лв. За т. нар. „електронно правителство” по Оперативна програма „Административен капацитет“ на обща максимална стойност 2 368 586,40 лв. Заради различни нарушения, управляващият орган на програмата и след проверка на ОЛАФ са отказали да възстановят финансирането. Грози я и глоба от още 200 000 лева, пак за това. Навремето този проект бе съпътстван с хвалебствия до небесата, сега никой не търси отговорност за провала на екипа на Николинка Горова, тогава секретар на общината. Същото мога да кажа и за други проекти, с които ГЕРБ се хвали и направи цяла изложба. Естествено само в региона, но явно проектите не са достатъчни за да живне икономиката. Като няма пари – няма кой да пътува по магистрали и да гледа зрелища в спортни зали?
Държавата е виновна, говорят всички, но държавата, уж – това сме ние. Крайно време е хората от различни браншове сами да предлагат и да искат, конкретни неща от народните, ще прощавате, избраници. Ето един обикновен пример: Мой съученик отглежда екочереши. Градината не я пръска с препарати, ръчно се копае, бере, има разходи и за транспорт. Продава на едро килограм за 2 лева. В магазина за храни ги продават за 3,5 лева. За седмица не успели да продадат 16 килограма. Част от стоката се развалила и я хвърлили. Но търговецът не е загубил, защото нормата му на печалба е голяма и е изкарал повече, отколкото моя съученик, който има и много разходи в цената от два лева за килограм. Затова той решил да я продава в квартални магазинчета и по интернет. В махалата продали 40 килограма по 2,5 лв. за килограм – за 4 дни!!! Алтернатива има, но трябва да се търси. Ако производителите създадат организации, това е възможно и в момента и при сега действащите нескопосани закони и търсят подобни пътища за реализиране на продукцията си, посредниците ще понамалеят, а потребителите и стопаните ще спечелят. Ако има партия или организация, която да предлага конкретни действия в тази посока, разбира се не само за череши, ако за всеки провален проект се търси отговорност и се налагат персонални санкции, ако не се пилеят обществени средства безнадзорно, тогава бих отишъл на протест и дори съм готов да се бия ако трябва, за да се промени живота на всички жители на изстрадалата ни Родина. Дотогава обаче – аз съм пас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар