6.06.2013 г.

Филм на грузински режисьор взе приза „Златната Липа”

Филмът „Запази си усмивката“ на Русудан Чкония, копродукция на Грузия, Франция и Люксембург, спечели Голямата награда на първото издание на фестивала „Златната липа“ в Стара Загора. Наградата се присъжда за вярност към традиционния грузински кинематографичен артистизъм, в който трагичното и комичното се съединяват по уникален начин, обяви проф. Вера Найденова, председател на петчленното международно жури.
Общо 24 чуждестраннни и един български филм участваха в конкурсната пограма на феста. Пет статуетки във формата на стилизирана липа, изработена от месинг и гранит, дело на скулптора Спас Киричев, ще бъдат раздадени на специалната церемония, която започва тази вечер в 20 ч. в залата на Държавна опера Стара Загора.
С приз „Златна липа“ за цялостния си принос в киното ще бъде наградена актрисата Мария Статулова. Наградата за режисура е за Мари Кройцер и нейния филм „Без баща“, Австрия.
„Златна липа“ за женска роля журито присъди на актрисата Пирошка Мога, за участието в драмата „Аглая“, копродукция на Унгария, Полша и Румъния. Николай Лие Каас получава приза за ролята си в „Смешен човек“, Дания.
Доволна съм, благодаря на компетентното жури, специално на проф.Найденова, че прие поканата да оглави журито, заяви директорът на феста Магдалена Ралчева. Тя благодари за подкрепата на Община Стара Загора и специално на кмета Живко Тодоров, за гостоприемството и създадената атмосфера, както и за личния прием, който са оказали на всички. По думите й, петте фестивални дни са били изключително благотворни за българската кинообщност, богатата палитра от съпътстващи културни мероприятия се е радвала на голяма посещаемост от страна на старозагорци.
 Стара Загора трябва да прегърне този фестивал и да го развива. Най-трудно е началото, нека го запазим, култивираме и развиваме. Не открихме грешка в провеждането му, много сме доволни от селекцията, а сме хора с професионален опит, заяви проф. Вера Найденова. Тя обяви, че извън скалата на наградите, журито е решило, че ще изневери на професионалния си усет, ако не отличи лентата от Македония „Пънкът не е мъртъв“, за високата му автентичност при пресъздаването на характерите.
Никога Стара Загора не е била такова средоточие на звезди от българското кино. Специални гости на фестивала бяха още Любен Чаталов, Илка Зафирова, Христо Мутафчиев, Мартина Вачкова Катерина Евро, главният редактор на списание „Кино" Людмила Дякова и драматургът Юрий Дачев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар