10.06.2013 г.

108 филма показват на балчишкия кинофест „В двореца”

Тази година конкурсните програми на Международния фестивал за късометражно кино "В Двореца" в Балчик ще представят 108 филма от 37 държави от всички континенти (без Антарктида) в присъствието на авторите им, гостите и публиката на събитието. 96 от заглавията в конкурсите ще бъдат показани за първи път у нас. Сред страните, от които идват филми за късометражния фестивал, са далечните Япония, Южна Корея, Перу, Доминикана, Иран, Сирия. България се нарежда на челното място с 30 продукции.
В рамките на осем дни - от 29 юни до 6 юли, филмите ще се състезават в международен, национален и телевизионен конкурс, като прожекциите ще бъдат със свободен вход. Салоните са както традиционните за фестивала в ДКИ "КЦ Двореца" и читалище "Пайсий Хилендарски", така и в новоизградената зона за външни прожекции в Балчик.
Общо седем статуетки принцеси, реплика на оригиналната скулптура на принцеса Илеана, дъщеря на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург, вече са в очакване на фестивала. Призовете ще бъдат връчени на победителите, избрани от жури в международен състав. Със "Сребърни принцеси" ще бъдат отличени двата най-добри късометражни филма от националния и международния конкурс на форума. Общият награден фонд на 11-я кинофестивал "В Двореца" е в размер на 10 000 евро в злато.
Дали заради огромното количество запомнящи се женски персонажи или заради особено силната заявка от страна на млади режисьорки, жената в различните й образи и функции е знакова за тазгодишната селекция на фестивала. Сестра, дъщеря, майка, баба, съпруга, домакиня, приятелка, проститутка, монахиня, всичко това взето заедно, жената - автор и творец, определя тематичните координати, в които се движат голяма част от филмите. "В Двореца" се провежда за 11-и път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар