28.06.2013 г.

„Лебедово езеро” на 3D прожектират в кината на „Арена”

На 4 юли от 20.00 ч. и на 6 юли от 18.00 ч. любителите на класическия руски балет ще могат да се насладят на едно завладяващо представление на "Лебедово езеро" в 3D. Кино "Арена" ще излъчи спектакъла на Мариинския театър в Санкт Петербург с Екатерина Кондурова в ролята на Одета/Одилия. Балетът "Лебедово езеро" ще бъде показан в кината "Арена Запад" и "Арена Младост", София; Арена "Гранд Мол" - Варна; "Арена Мол" - Велико Търново; "Арена Парк Мол" - Стара Загора; "Арена Централ Мол", Плевен и най-новото кино "Арена" в Смолян. По този начин киноверигата ще приобщи зрителите в България към световните празненства по повод 275 години руски балет.
Ние изпълняваме "Лебедово езеро", защото този балет е създаден в нашия град и нашия театър. В днешно време всички трупи по света играят "Лебедово езеро", но оригиналът е създаден за сцената на Мариинския театър от гении като П. И. Чайковски, Мариус Петипа и Лев Иванов", казва Юрий Фадеев, зам.-директор на Мариинския балет.
Фантастичното представление е заснето на живо от Cameron Pace Group, компанията на Джеймс Камерън и Винс Пейс. Използвана е технологията, спечелила "Оскар" с филмите "Аватар" и "Животът на Пи". За филмирането се наложило много от седалките в Мариинския театър да бъдат разместени, за да направят място за осем големи съоръжения за 3D камери: две на релси в крайния десен и крайния ляв ъгъл, три - вградени в креслата, една - монтирана на специален кран, за да заснеме от високо движенията на танцьорите. Друго съоръжение е поставено в оркестрината на арт директора. Режисьор е Рос Макгибън - бивш танцьор от Кралския балет, танцувал с Нуреев, а през последните години режисира живи балетни предавания за кината. Той познава тънкостите в балета и знае кога трябва да се покажат лицата на танцьорите и кога - кадри на движението на краката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар