4.06.2013 г.

Намалят такса пренос за да отпушат износа на ток

Такса пренос за износ на електроенергия да се намали двойно и така България да се върне на енергийните пазари на Балканите. За това ще настояват депутатите от "Коалиция за България", стана ясно в понеделник. Темата била обсъждана на съвет на енергетиците на "Позитано" 20, потвърди за "Стандарт" Явор Куюмджиев.
Предварителните разчети показват, че от 36 лева таксата пренос може да стане 18 лв. за мегават. До 1200 мегавата износ, колкото е капацитетът на мрежата ни към Турция и Гърция, могат да бъдат продавани зад граница. А годишните приходи от това могат да надхвърлят 400 млн. евро. Реалистичните срокове за намаляването на въпросната такса са 2-3 месеца, уточни Куюмджиев.
Увеличаването на таксата за пренос удари българската енергетика, тъй като търговците започнаха да договарят ток от Унгария и Румъния. Новите мерки целят родните централи отново да влязат в „играта”, макар че изгубен пазар трудно се връща. Това може да осигури работа за закъсалите централи и рудници в комплекса „Марица изток”. Миньорите в повечето рудници минаха на две смени, а централите работят с намалена мощност. Същевременно плановете на източномаришките мини бяха редуцирани до 22 милиона тона въглища, като драстично бяха орязани средствата за ремонти и инвестиции. Синдикатите се заканиха да обявят стачна готовност и ако нещата не потръгнат вероятно скоро отново ще има миньорски протести.

Няма коментари:

Публикуване на коментар