23.07.2013 г.

Венков бенд открива джазфеста в Банско

Старт на тазгодишния джаз фестивал в Банско ще дадат специалната фестивална формация на проф. Симеон Венков и певицата Съни. По традиция фестивалът започва на 8 август, а другите концерти в първата вечер на 16-ото му издание са на Урош Петрич-Пери (Словения), Шери Уилямс & бенд (САЩ), квартета "Вояджърс" (Австрия).
Симеон Венков е професор от Националната музикална академия, който ще свири в компанията на свои възпитаници, изявявали се многократно на същата сцена. Заедно с него ще чуем Димитър Шанов - контрабас и бас китара, Стоян Янкулов - барабани, Михаил Йосифов - тромпет и Атанас Хаджиев - тенор-саксофон, кларинет и вокали. Те ще представят смесица от авторски джаз обработки и интерпретации на български фолклорни песни и хорa, латино, бразилски, суинг, джаз и дикси стандарти. Специалната изненада в репертоара ще бъдат нови български боса-нова композиции от Тончо Русев, Александър Бръзицов, Емил Георгиев и др., които за първи път ще звучат на сцената на фестивала. Съни пък ще представи на "Банско джаз фест" авторските си песни Deseo и No temas al amor.
Преди Банско формацията ще зарадва и столичната публика с редица безплатни концерти в началото на август в столичните паркове. На 31 юли, сряда, Проф. Венков бенд & Съни са на лятната сцена в Борисова градина, в четвъртък - на открита сцена пред Народния театър "Иван Вазов", а на 2 август, петък - в Южния парк. Всички концерти започват в 19.00 часа.
Веднага след "Банско джаз фест" формацията заминава за Ниш, Сърбия, където ще представи съвместен проект със световноизвестния кубински тромпетист и певец Боби Каркасес на престижния Nisville Jazz Festival.

Няма коментари:

Публикуване на коментар