15.07.2013 г.

„Осъдени на живот” е нова книга за мафията

Романът „Осъдени на живот“ е написан по действителни събития. В края на 2008 г., след серия операции, италианските магистрати арестуват 99 мафиотски босове. Според властите шефовете на Коза Ностра са планирали възстановяване на „провинциалната комисия” – висшият орган, който решава какви да са действията и стратегията на престъпната организация.
„По-тъмно от полунощ не може да стане”. Когато мафиотски бос промълви тези думи, това означава, че се е случило най-лошото и той няма какво повече да губи.
Сицилия – войната за надмощие между фамилиите от Палермо и фамилиите от Корлеоне е спечелена от корлеонезите.
Нино и зет му Гаспаре са „мъже на честта” – редовите войници в клана на корлеонезите. Но „кариерата” на Нино в престъпната организация набира все повече скорост. А Гаспаре за кратко време достига върховете на „Купола“ – висшият орган на Коза Ностра.
И двамата се славят като най-безпощадните и безскрупулни убийци.
Нино обаче има една слабост – жена му Роза Мартинез, която произхожда от победения парлемитански клан. Тя е красива, но нещастна. Омъжила се е не от любов, а за да се избави от деспотичния си баща. Избор, който превръща живота й в ад. Осъзнала, че вече няма какво да губи, Роза събира кураж и се впуска в опасна игра...
След десетките убийства в Палермо пристигат младата вироглава прокурорка Елвира Салеми и комисар Матео Ди Джанантонио. Разкъсвани от съмнения и противоречия, двамата се втурват по следите на издирваните босове с желязната решимост да стигнат докрай. Да разбият мафията.
„Осъдени на живот“ е роман за Коза Ностра, която – също като Гепарда на Джузепе ди Лампедуза трябва да се промени, за да остане същата.
„Осъдени на живот“ е поразяваща история – с напрегнат ритъм и сюжет като изтъкано платно, върху което всеки елемент се откроява ясно. Внушителна картина на сицилианската действителност, богата на цветове и заредена със силна емоция. „Осъдени на живот“ е обявен за най-добрия съвременен роман за мафията.
За автора:
Салво Сотиле е роден през 1973 г. в Палермо. Съвсем млад започва журналистическата си кариера и през последните двайсет години отразява всяко значимо събитие в Сицилия. След забележителния си опит като кореспондент в Италия и в някои от най-горещите точки в света Салво се премества в Рим и вече три години води предаване за неразрешени криминални случаи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар