25.07.2013 г.

МВР предлага драстично увеличение на пътните санкции

Вътрешното министерство предлага драстично повишаване размера на пътните глоби, и то основно за най-масовите нарушения - случаите на превишаване на скорост. Това става ясно от качени за обсъждане на сайта на МВР проектопромени в Закона за движение по пътищата.
МВР предлага да се вдигнат двойно санкциите за превишаване на скоростта в населени места. При каране с повече от 11 км в час от разрешените глобата ще е 100 лв. вместо 50 лв. Ако ограничението е 40, а някой мине с 51 км в час, глобата също ще бъде 100 лв. При превишение с над 20 км в час глобата става 200 лв., ако е с над 30 км в час - 300 лв. При превишаване на скоростта с над 50 км в час санкцията скача на 500 лв.
Вдигат се и глобите за превишаване на скоростта извън населените места - с по 50 лв. Като се има предвид, че годишно се санкционират десетки хиляди водачи, то, ако измененията минат, в бюджета би трябвало да влязат няколко десетки милиона лева допълнително.
Изключително скандален и опасен е опитът да се прокара текст, отнасящ се до връчването на електронни фишове. Става дума за санкциониране, когато нарушението е снимано с камера. МВР се пробва първо да си узакони възможността електронният фиш да може да се издава до цяла година след установяване на нарушението. Проблемът е, че пътната полиция не може да преглежда бързо заснетото и най-вече данните от видеонаблюдението, и затова си дава цяла година, за да установи нарушение и да напише съответния електронен фиш.
В проектоизмененията е заложено, че електронният фиш се изпраща на водача с препоръчано писмо с обратна разписка. "Когато адресът на лицето не е известен или не може да бъде намерено на посочения от него адрес, на интернет страница на МВР се публикуват данни за номера на електронния фиш, размера на наложената глоба и регистрационния номер на МПС, като електронният фиш се счита за връчен от датата на публикуването", пише в проекта. Излиза, че всеки водач трябва всеки ден да гледа във въпросната интернет страница дали евентуално не е глобен с електронен фиш. Отделен е въпросът, че не всички в България имат достъп до нета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар