25.07.2013 г.

Представят книга за маестро Златю Бояджиев

"Златю Бояджиев - виденията на един майстор" - така се нарича томът, в който Димитър Пампулов прави забележителен опит да обхване творчеството на един от най-големите ни художници в цялата му дълбочина. Изданието ще бъде представено тази вечер от професор Чавдар Попов, а за книгата ще говорят още както авторът, така и издателят Божана Апостолова - изследването излиза в издателство "Жанет-45". Началото на срещата е от 18.30 часа в СГХГ.
"Динамичните възможности за промяна на днешната цивилизация ни изправят пред парадокс - онова, което вчера е било носител на необорим подем, следващото поколение да загърби в името на своите злободневни идоли. Друг е въпросът за степента на каратите, където единствено времето е съдник. И днес, когато погледнем от разстоянието на годините, фигурата на Златю Бояджиев се откроява все така могъща на националния ни хоризонт" - пише в предговора за художника Димитър Пампулов.
Златю Бояджиев е считан за един от най-самобитните български художници на XX век. Роден е на 22 октомври 1903 г. в Брезово. Завършва живопис в НХГ. Заедно с Васил Бараков, към които се присъединява и Давид Перец образуват легендарната група "Бараците", наречени така от Цанко Лавренов. Творчеството му обхваща два основни периода, разделени от 1951 г. - тогава получава тежък инсулт и се парализира дясната му половина. След няколко години започва да рисува с лявата ръка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар