5.07.2013 г.

Старозагорската обсерватория минава под нова „шапка”, астрономите гадаят за бъдещето си

 Бъдещето на народната астрономическа обсерватория в Стара Загора е неясно. Това признаха от екипа на НАОП „Юрий Гагарин" дни след като в сила влезе решението на Общинския съвет в града да се обединят звената за извънучилищни дейности Младежки дом, Народна астрономическа обсерватория и Общински детски център.
Решението за създаването на Център за наука, култура и изкуство бе взето на последната сесия на Общинския съвет. То бе подкрепено от 29 общински съветници. Въпреки че новата структура функционира от 1 юли тепърва предстои да бъде избран ръководител на новата структура.
От народната обсерватория пък признаха, че все още никой не е разговарял с тях по повод на новосъздадения Център и нямат яснота как ще продължи да функционира обсерваторията.
„Още преди месеци търсихме среща с управленския екип и с ресорния заместник кмет Иванка Сотирова. Не успяхме обаче да разговаряме с нея. Ако не следяхме новините едва ли щяхме да знаем за решението на Общинския съвет. Никой нито ни се е обадил, нито е идвал да разговаря с нас. Нямаме представа какво ще бъде нашето място в този Център и как ще работим", признаха от ръководството на обсерваторията.
От там обявиха, че до дни се очаква да се появи и Открито писмо, с което специалисти и любители на астрономията ще изразят позицията си. „Да не забравяме, че в Стара Загора е създадена първата народна обсерватория в България. Сега й беше сложен край", коментираха още от екипа на обсерваторията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар