25.07.2013 г.

Тамплиери и патриотари продължават да манипулират старозагорската история


На 31 юли 2013 г. се навършват 136 години от боевете за защитата на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. Тържественото общоградско честване ще се състои на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“  от 11.00 ч.  В него ще вземат участие Военен духов оркестър и  почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада. На ритуала ще присъства и почетна рота със Самарското знаме – светиня за българския народ, както и членове на национално дружество „Традиция“.
От 10.30 ч. ще бъдат поднесени венци и пред  Мавзолей - костница „19 юлий 1877г.”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин”, „Паметник на загиналите в  Джуранлийския бой от 1877г.”, „Паметник на защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877г.” и „Паметник на загиналите във войните старозагорци”. 
Дотук с официалната информация. Сега ще обърнем внимание – как патриотарите не спират да работят в полза роду и най-вече на себе си. На 29 юли ще се проведе конкурс за директор на Регионалния исторически музей. Сегашният директор Светла Димитрова е отново кандидат, но многократно бе хулена и много са опитите за свалянето и от този пост. Последният скандал бе свързан с „реконструкцията на паметника на подп. Калитин. На него бяха сложени надписи с имената на загиналите български опълченци и руски войни. Лошо няма! „Патриотите обаче не пропуснаха да сложат и своите имена там, нещо, което навремето старозагорци, заделящи пари от скромните си доходи не са си позволили. В надписите има фактологически грешки, поставянето на плочите стана без знанието на музейните работници, но никой не се реши да коригира грешките и да махне имената на „дарителите-родолюбци”. Покрай паметника с лъва, промени направиха и на малката паметна плоча, в памет на поручик Николай Алексеевич Албовски. Навремето, кръстът над плочата бе задигнат от мародери и той бе възстановен от майора от запаса Ганчо Иванов. По негова собствена инициатива. Тогава Ганчо каза, че му е направило силно впечатление, че на надписа пише – на незабравимия Николай Алексеевич…Сега текста е коригиран, естествено без да се допитат до институциите, които отговарят за паметниците на културата. Този факт остава незабелязан от повечето заралии. А думите на Ганчо дори са запечатани във филм, който бе подарен на града-побратим Самара, при подаряването на паметник на героя Калитин в родния му град Холм. Защо бе необходимо такова нахалство и пишман патриотизъм? Мълчи главният инициатор Любомир Вълчев, уж приятел на Русия, на Православието и голям патриот. Мълчат и другите инициатори, петимни да се наредят, поне с имената си до героите от Освободителната война…
А новият орден на Рицарите тамплиери обедини усилията си за национална подписка по повод обявяването на мъченици на БПЦ на близо 15 хиляди старозагорци, загинали за християнската си вяра през август 1877 г.”. Заралии ще станат потомци на светци, благодарение на измислена организация, която претендира че е наследник на кръстоносците, донесли неизлечими мъки на народите от Православния свят и от Изтока. Те щели да правят предложение за обявяването на Свети 15-хиляди мъченици пред Светия синод. Тъй като у нас няма благородници, всеки претенциозен сноб и парвеню си мечтае да издигне собствената си личност, поне в своите си очи. И ето ти възможност – да си намериш ложа, клуб или орден, където да „добиеш” това пусто, дефицитно благородство. Обаче трябва и да се пишеш патриот – как? Като променяш историята, с усърдието на лаик и наивист, нищо че така ставаш смешен и жалък!

Димитър СЛАВОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар