3.07.2013 г.

32 белоглави лешояда приеха в центъра на „Зелени Балкани”

Екип на Зелени Балкани докара 32 белоглави лешояда от Испания. Птиците са осигурени от испанската организация GREFA.
Лешоядите са предназначени за проект „Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278″. Те пропътуваха над 3600 км през цяла Европа: Испания – Франция – Италия – Словения – Унгария и Румъния, за да пристигнат у нас. Причината за дългия маршрут е, че поради европейския си произход и нашите лешояди пътуваха с европейски документи, затова не е било желателно да напускат ЕС.
В България птиците бяха настанени в Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани“ – Стара Загора, където ще изкарат едномесечна карантина.
Птиците са съвсем млади, миналогодишни. Събрани са от различни центрове за рехабилитация в Мадрид, Валенсия и Каталуня. Между тях има съвсем младо лешоядче на едва няколко месеца. Малчуганът е отделен от другите, за да се увери екипът, че се храни нормално, след което ще бъде пуснат при останалите 31 птици. Лешоядите са колониални птици и се чувстват зле, когато са изолирани и сами, въпреки че дрязгите и разправиите помежду им са също ежедневие.
Експертите от Центъра ще следят отблизо аклиматизацията на испанските птици и ще ги маркират с индивидуални жълти крилометки и пръстени, за да улеснят разпознаването им на свобода. В края на юли лешоядите ще бъдат разпределени между четирите адаптационни волиери на проект Завръщане на лешоядите в България, които се намират във Врачански, Централен Балкан, над Сливен и Котел. Тук птиците ще преседят още няколко месеца, за да приемат Балкана като роден дом. Най-рано наесен или другата пролет, новите испански лешояди ще полетят в небето на България!
От Спасителния център на „Зелени Балкани“ благодарят на колегите си от GREFA и на целия екип, който самоотвержено е посрещнал недоволстващата от дългия път пратка

Няма коментари:

Публикуване на коментар