3.07.2013 г.

Ново издание на „Смях в тъмното” от култовият Набоков

„Смях в тъмното“ от неподражаемия прозаик, поет, драматург и литературен критик Владимир Набоков излиза от 8 юли у нас.
Още първите изречения на този жесток шедьовър се опитват да подскажат развръзката, но читателят така или иначе остава изненадан от виртуозния финал. Сцена на историята е Берлин, а централният персонаж се казва Албинус. Макар да е едновременно състоятелен, почтен и щастлив, той решава да напусне съпругата си, заради по-млада любовница.
Само че стечението на обстоятелствата не възнаграждава дързостта му. „Смях в тъмното“ запознава читателите с любопитни техники на литературната игра или играта на литература, които авторът развива в следващите си произведения.
Владимир Набоков (1899 -1977) е роден в Санкт Петербург, завършва Кеймбридж през 1922 г., а през 1940 г. емигрира със семейството си в САЩ. Той е гениален стилист, ерудит, литературен експериментатор и космополитна фигура с разностранни интереси.
Прозата му респектира с изобилие на творчески инвенции и необозрима психологическа и философска дълбочина. През 2012 г. „Колибри“ издаде пародийния роман „Прозрачни неща“ - многопластов разказ, изтъкан от сънища, спомени и невнятни усещания.
"Смях в тъмното" може да намерим в превод на Гергана Георгиева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар