16.07.2013 г.

Летният лагер на „Бага-Тур” започва в средата на август

Традиционният летен лагер на “Бага-Тур” ще започне на 19 август. В него може да участва всеки желаещ на възраст от 5 до 60 г. 2013 г. ще е десета поред за мероприятието и лагерът ще се проведе на Старозагорските минерални бани.
 Традиционно се събираме около 40-60 човека, обяснява багаинът Явор Гънчев. Участниците още в първия ден на лагера се разделят на три групи – по възраст и физически възможности. След физзарядка и закуска всяка сутрин сред природата, в околностите на Средна гора, ще се провеждат редица занимания по системата на “Бага-Тур”. Сред тях са езда с коне, стрелба с лък, обучение с меч, бич, копие и др. оръжия от прабългарския арсенал, както и по бойни изкуства. Под формата на упражнения, игри и състезания участниците развиват различни физически умения и качества, но така също и духовни, твърдят организаторите.
Реалността на съвремието отнема на подрастващите досега с природата, нормалната физическа активност и здравия хранителен режим, обяснява Явор. Свидетели сме на духовна и демографска разруха, болести и лутанията на човешкия социум от най-крехка детска възраст. Изобилстват и злонамерени “благодетели” с непоправими последствия – дрога, нарушен денонощен ритъм, отнемане на мотивация за живот, агресивност, хомосексуализъм, сектантство.
Отговорът се крие в нас, в същностното познание за природата и собственото ни духовно и културно-историческо наследство, обяснява той накратко дълбоката същност на обучението в школа “Бага-Тур”.
Лагерът продължава до 24 август. Цената му е 330 лв., като сумата включва разходите по нощувки в хотел, закуска, обяд, вечеря и обучение с необходимия реквизит. Цената за членове на школата и за всеки, който е идвал най-малко веднъж на предишен лагер е 280 лв.
Има отделна цена и за т.нар. придружител – 200 лв. Това е родител на малко дете, който желае да е край него извън заниманията.
“Бага-Тур” предлага и други възможности за спорт и атрактивно, полезно прекарване на свободното време. Така например на конната база на школата край Мъглиж може да вземете урок по езда (20-25 лв.), или по стрелба с лък (10-15 лв.). На принципа на тийм билдинг има и еднодневно обучение за групи. То включва всичко, което правят багатурите, но в съкратен вариант. Провежда се също сред природата и приключва със състезание. Цената е 20-30 лв. за човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар