24.07.2013 г.

Паметник на ген. Скобелев вдигат в Казанлък

Паметник на героя от Руско-турската освободителна война генерал Михаил Дмитриевич Скобелев ще се издигне в Казанлък. Фигурата на пълководеца ще бъде в цял ръст. Идеята е на национално движение "Русофили", което ще финансира изработката и монтажа.
Около 60 000 лв ще струва всичко. Само за бронзовата отливка, която ще бъде копие на скулптурата, изработена за плевенската Панорама от Ангел Спасов, са необходими 15 х. лв.
Паметникът ще бъде официално открит на 7 септември, когато движението ще отбележи своята десета годишнина с традиционен събор край язовир Копринка.
Инициативата е във връзка със 135-ата годишнина от Освободителната война и 170-ата годишнина от рождението на генерал Скобелев (1843-1882), заяви инж. Георги Николов, който пряко ръководи строително-монтажните дейности. Част от средствата са от спонсори, вече е определено и мястото - в началото на казанлъшката улица "М. Скобелев".
Проектът на паметника е на арх. Венцислав Йочколовски. Той представлява фигура в цял ръст на руския пълководец, излята от бронз и поставена върху гранитен капител. Фигурата на ген. Скобелев е дело на художника Ангел Спасов и е единствената в света скулптура на военноначалника в цял ръст, която се съхранява в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.".От нея за нуждите на паметника ще бъде направена една единствена отливка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар