22.07.2013 г.

Нов закон може да върне Ески джамия на мюфтийството

Култовият комплекс "Ески Джамия" в Стара Загора, който в момента функционира като Музей на религиите, може да бъде предаден като собственост на Мюсюлманско изповедание - София, или Главно мюфтийство. Това ще стане, ако бъде приет проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, публикуван на сайта на Народното събрание. Вносители са депутатите Михаил Миков от БСП, Йордан Цонев от ДПС, Павел Шопов от "Атака", Хюсеин Хафъзов от ДПС и Васил Антонов от БСП.
Според законопроекта в чл. 21 се създава нова ал. 3, която гласи: "Правото на собственост върху манастири, храмове и молитвени домове, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени, може да принадлежи на Българската православна църква - Българска Патриаршия, на регистрираните вероизповедания и съответно на техните местни поделения. Правото на собственост върху тези обекти не може да бъде придобивано по давност от други субекти, извън посочените в изречение първо".
Това на практика означава, че ако промените в закона бъдат приети, т.нар. култов комплекс "Ески Джамия" трябва да бъде предаден във владение на Главно мюфтийство, независимо дали има нотариален акт за имота.
На 10 юни т.г. със свое определение Старозагорският окръжен съд прекрати производството по иска за собствеността на Ески джамия в Стара Загора. Делото бе образувано по молба на Мюсюлманско изповедание - София, представлявано от главния мюфтия Мустафа Хаджи от 21.12.2012 г. Ответник е държавата, чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството в лицето на областния управител на Стара Загора.
Предявеният иск е за предаване владеенето върху недвижим имот - култов комплекс "Ески джамия" в град Стара Загора, заедно с прилежащия терен от 529 кв.м, върху който е построена джамията. Мюсюлманското изповедание настоява още да бъде обезсилен актът за държавна собственост на имота от 13.01.2009 г. Мюфтийството обаче не е представило документ за собственост, затова с определение от 20.05.2013 г. съдът му е дал едноседмичен срок да представи нотариален акт, както и конкретни юридически факти, които да потвърдят, че е собственик на този имот. След изтичането на срока ищецът не е представил изискваните от съда доказателства, че е правоприемник на местната мюсюлманска община Стара Загора, за която се твърди, че е управлявала и стопанисвала джамията. Освен това не е представен и нотариалният акт, от който твърди, че черпи правата си на собственик.
Затова съдът е преценил, че искът е преждевременно предявен, което налага производството по делото да бъде прекратено.
Припомняме, че през октомври м.г. Турхан Хасан, районен мюфтия на Старозагорска област, потърси вестник "Старозагорски новини", за да каже, че при него има нотариален акт за собственост на Ески джамия от 1911 г. "Притежавам и писмо от 1962 година от турската общност до кмета на Стара Загора, с което се иска място за молитва. Ески джамия е действала от 1408 до 1975 година. Освен нея е имало още една джамия - "Еджи мемиш" (малката джамия) на улица "Неделчо Николов" (сега "Св. княз Борис" - б.а.) No 84. За вакъфските имоти са се плащали данъци, докато тези две джамии са били освободени от данъци. Затова Ески джамия, която се намира на ул. "Даньо Василев" No 16, си е наш имот и ние си го искаме. Това е храм на мюсюлманите и ние си го искаме по всички правила", каза тогава Турхан Хасан.
Реставрираната Ески джамия бе открита официално на 16 септември 2011 г. от премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов. Тя бе превърната в първия у нас Музей на религиите. Ремонтът на сградата бе осъществен по проект, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие", на стойност 2.4 млн. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар