26.07.2013 г.

19 филма в селекцията на фестивала във Венеция

Филмите, които ще участват на един от най-популярните кинофестивали в света, обяви директорът по селекцията Алберто Барбера.
В основния конкурс ще участват 19 филма, сред които и един документален, което е голяма рядкост на фестивали. Негов автор е италианецът Джанфранко Рози. Преобладават обаче американките филми, които са шест. Сред тях е и най-новата творба на Тери Гилиам "Теорема Зиро". Откриването на 28 август също ще бъде с американския филм "Гравитация" с Джордж Клуни и Сандра Бълок. На закриването пък ще бъде прожектирана документалната лента, снимана в 3D формат - "Аризона". Тя ще бъде показана извън конкурса. Председател на журито е Бернардо Бертолучи.
Пак там са и новите филми на миналогодишния победител, южнокорееца Ким Ки Дук. Полският класик Анджей Вайда и италианският ветеран Еторе Скола пък ще покажат филм, посветена на техния приятел Фелини.
Във втория по значимост конкурс "Хоризонти" участват 17 филма. От 28 август до 7 септември на остров Лидо във Венеция ще бъдат видени цели 51 премиери. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар