23.12.2010 г.

Скайпа се бъгна, милиони потребители изплакаха мъката си в социалните мрежи

Известната компютърна програма за чат и телефонни разговори „Скайп" съвсем неочаквано се срина. Вчера бе необходимо малко време, потребителите да разберат, че повредата не е в техните компютри.
Тя принуди милионите си потребители да използват други програми или сайтове за комуникация. Буквално за минути социалните мрежи „Фейсбук" и „Туитър" се напълниха с коментари на недоволни потребители по адрес на „Скайп". Но въпреки това усилията за свързване към програмата останаха безуспешни и от около 18:00 часа българско време, всичките й потребители са в офлайн режим.
По непотвърдена информация, причината за проблема е „бъг" в новата версия, което означава, че по-старите й варианти функционират нормално. През август компанията обяви плановете си за набирането на 100 милиона долара в акции чрез предлагането им на фондовата борса. Услугата има милиони потребители по целия свят и много от тях решиха да се оплачат на различни езици в "Туитър" заради възникналия проблем. Форумът на "Скайп" също е офлайн, както и блогът, показващ моментното състояние на програмата. Все още не е ясно кога ще бъде разрешен напълно проблемът, но до тогава всички редовни потребители на интернет пространството, ще са принудени да търсят алтернативни методи за комуникация.
В интернет изявление от „Скайп" обясниха, че връзката с мрежата на важни компютри на компанията е прекъснала заради „неопределен" до момента проблем. Оттам заявиха, че инженери от компанията работят по възстановяване на системата, които постепенно ще нормализират настоящата ситуация.
„Това може да отнеме няколко часа и ние искрено се извиняваме за прекъсването на вашите разговори.", се извиниха от „Скайп". Оттам добавиха, че възстановяването на някои услуги, като например видео разговорите, може да отнеме повече време.
Базираната в Люксембург компания е основана през 2003 година. За разлика от стандартните телефонни мрежи, тя предлага безплатен софтуер за осъществяване на гласова, видео, и текстова комуникация чрез интернет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар