1.12.2010 г.

Банките ни лъжат, Кантона води кибератака срещу тях

60% от банките у нас газят закона, като не предоставят на клиентите си стандартния европейски формуляр за условията по потребителските и ипотечните кредити. Това обяви неправителствената организация "Активни потребители" на базата на своя проверка на принципа "таен клиент" в 15 от 30-те банки у нас. Оказало се, че 9 от 15-те не дават на гражданите писмения формуляр, изискван от закона, а само устни обяснения, обявиха от асоциацията.
Според проучването коректните банки са шест - Емпорики банк, Алианц банк, Първа инвестиционна банка, Алфа банк, Пощенска банка и ОББ. Те не само веднага при поискване представят единния формуляр, но и устно дават изчерпателна консултация за всички условия по кредита - как се формира банковият лихвен процент, таксите, комисионните и т. н.
Влезлият в сила на 12 май т.г. нов Закон за потребителския кредит изисква финансовите институции да представят на клиентите си всяка оферта за заем под формата на общ формуляр, по специален образец, в който по един и същи начин са посочени лихвата, погасителните вноски, годишният процент на разходите, общата дължима сума, всички такси и лихви при закъснение с вноската или при предсрочно погасяване. Целта на тази клауза, която важи и за ипотечните кредити, е клиентите да не бъдат заблуждавани с подвеждащи условия. Тази информация, която се поднася в еднакъв формат в целия ЕС, трябва да се предостави предварително и безплатно на всеки. Най-често банките хитрували, като представят формуляра на клиента на твърде късен етап. Първо канят потребителя да подаде заявление за кандидатстване за кредит, което в повечето случаи означава той да плати някаква такса. Едва след това му представят условията.

Кантона оглави кибератака срещу световната финансова система

Бившата футболна легенда на Манчестър Юнайтед Кантона планира кибератака на банковата система. Известната с избухливия си нрав звезда а иска да доведе до срив банковия свят и апелира към хората на 7 декември масово да започнат да теглят пари от банките и по този начин да ги поставят на тясно.
Кибербунтарство срещу крепителите на реда
Така Кантона се изявява като революционер и кибербунтар, който иска да докара банковата система до колапс. Видеоклип, който се разпространява по интернет с шеметна бързина, показва как Канто изнася лекция за технологията на замисления пуч. Според неговия план "системата трябва да бъде срината, като се започне с банките", тъй като банковият сектор крепи цялата мощ на господстващия ред.
"За да се атакува финансовата система, няма нужда от оръжие", проповядва той. Кантона е убеден, че ако 3 до 10 милиона души изтеглят в един и същи ден парите си от банките, системата ще колабира, и това би предизвикало истинска революция. С такива изявления Кантона се явява най-именитият застъпник на интернет кампанията Bank-run.
Целта е банковата система да бъде победена със собствените й средства. Засега т.нар. революция се изчерпва с апела колкото се може повече хора да изтеглят на 7 декември парите си. "Банковата система така и така ще колабира, когато ни вземе всичко, но ние не бива да чакаме, докато се стигне дотам", се казва в призива по интернет.
Идеята за акцията всъщност не е на Кантона, а на авторката на киносценарии Жералдин Фиойен. Тя и други активисти стоят зад Bank-run 2010. Те обаче не са достатъчно известни, за да задвижат подобна инициатива. Апелът се разпространява по социалната мрежа Фейсбук, където вече хиляди, между които 13 хиляди французи, обещаха да участват в "революцията." Няма данни дали и българските граждани ще се включат в атаката. Подкрепа идва от гражданите на още 15 държави, между които и Германия. Засега Съюзът на германските банки демонстрира спокойствие.



Няма коментари:

Публикуване на коментар