9.12.2010 г.

Законодателите на всички нива правят гаф след гаф

Парламентарните скандали са ежедневие, пресен пример е вестникарската афера с мобилните телефони „Верту”. Ако депутатите знаеха кой е Клаус Барби, това би осуетило провокацията на журналистите. Измислената фирма носи името на шефа на лионското Гестапо, отговорен за екзекуции и депортации на хиляди френски граждани по време на окупацията. На родните избраници обаче Барби звучи като модна къща – например, като „Долче и Габана”. Председателят на парламента Цецка Цачева и ръководството решиха да ги глобят с половин заплата, затова че не законотворят, а искат да получат подаръци за по 5 бона. Това е нищо работа!
А какво е положението в местните парламенти? 
Състав на Административния съд в Стара Загора потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Стара Загора от 14 октомври, с което са прекратени предсрочно пълномощията на общинския съветник Живко Танев, избран от листата на партия „Движение за свобода и справедливост“ заради това, че има влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление от общ характер. До началото на декември той участва във всички заседания на общинския съвет, което може да доведе до оспорването на някои решения, за които може да се каже, че са приети с неговия решаващ глас.
Делото, което влезе и в Общинската избирателна комисия, бе образувано и се гледа първо в Районния съд в Стара Загора заради твърдения на бившия общински съветник Александър Крачолов, че Танев е подправил запис на заповед, като, вместо сумата 5000 лв., е вписал 55 000 лв. Крачолов твърдеше пред съда, че е взел заем от Танев от 5000 лв., който по-късно е върнал. Според Танев обаче, сумата е 55 000 лв. и не е изплатена.
Решението на АС в Стара Загора, което е от 29 ноември, подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.
„Ще обжалвам пред ВАС“, каза Танев. Производството бе образувано по реда на чл. 104 от Закона за местните избори (ЗМИ) във връзка с чл. 30, ал. 6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).
Делото е образувано по жалба на общинския съветник против решението на ОИК – Стара Загора, с което се прекратяват пълномощията му.
В жалбата Танев поддържа позицията, че правомощията му би следвало да се прекратят в случай че има наложено и приведено в сила ефективно наказание, и прави искане за отмяна на оспореното решение на ОИК-Стара Загора.
Ответникът по жалбата - Общинската избирателна комисия в Стара Загора, оспорва жалбата като неоснователна и моли същата да бъде отхвърлена. Разпоредбата на чл. 30, ал. 4, т. 2 от ЗМСМА не уточнява дали за прекратяване правомощия на общински съветник  наложеното с влязла в сила присъда наказание „лишаване от свобода” следва да е ефективно.
Но тази „липса на регламентация” не означава празнота в закона“, аргументира се съдът
Местният парламент се забърква непрекъснато в скандали, почти от самото начало на мандата. Зам.-председателят му Кристиян Петков беше обвинен в конфликт на интереси, за извършвани от него консултантски услуги, без да има обявена обществена поръчка. Председателят Тенчо Руканов пък „изгони” за няколко месеца операторите на местната телевизия. С намесата на депутатите от региона, грешката беше поправена, но пък никой не се извини за гафа. На общински съветници пък се отказва информация, за което също може да се водят дела.  Скандали има и около голяма част от  общинските проекти. И всичко това става на фона на непрекъснато повтаряните мантри от страна на администрацията на общината, че управлението е открито и прозрачно!?!

Няма коментари:

Публикуване на коментар