20.12.2010 г.

Божидар Димитров даде оставката си, връща се в музея

Министърът на българите в чужбина Божидар Димитров е депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов и той я е приел. Това заяви лично министър-председателят в предаването на Росен Петров „Нека говорят”. Димитров напуска поста заради съпричастност към бившата Държавна сигурност. Той няма да се върне в парламента, а ще се върне на поста директор на Националния исторически музей.
Още в събота Борисов обяви, че очаква от Димитров сам да поиска отстраняването си. Борисов, който нееднократно е защитавал Димитров по линия на агентурно минало, бе притиснат покрай искането за отзоваване на посланици с минало в службите и обвиненията за двоен аршин. И вчера той сподели пред Би Ти Ви, че с мъка се разделя с Димитров, който е бил мажоритарно избран, след като хората са знаели за работата му в ДС.
Премиерът ще приеме оставката и на заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров, който „изгоря” защото също има досие. С досиета са и 6 областни и зам.-областни управители на ГЕРБ. Според премиера обаче те не създават проблем, защото са кадрови офицери и работят на територията на страната, а не в чужбина.
Още трима депутати и шефът на митниците Ваньо Танов също са свързани с ДС.
Министърът без портфейл Божидар Димитров бе избран като мажоритарен депутат на ГЕРБ в Бургас. Лустрационен текст в правилника на НС, който в последствие бе обявен за противоконституционен, му попречи да стане председател на културната комисия в НС заради агентурно минало и за Димитров бе създаден нов пост в кабинета. Премиерът обясни назначението му тогава – „той ми е приятел”!
Като министър без портфейл Димитров сътвори няколко скандала. Той породи дипломатически гаф в отношенията с Турция с новината, че България ще наложи вето на еврочленството й заради проблема с тракийските бежанци. Димитров предложи и спорни текстове в закона за българското гражданство. По негова инициатива в закона все пак бе прокарана важна поправка, отстраняваща посредниците при получаване на гражданство.
Историкът се оплака от "шибан народ" покрай оспорването от археолози на твърдението, че в Созопол са открити мощи на Йоан Кръстител, обвинявайки част от колегите си, че не правят разлика между мощи и кости.. Като наблюдаващ вероизповеданията, Димитров успя да издейства солидна подкрепа за църквите в родния си Созопол. Всичко това говори за обърканата кадрова политика на управляващите от ГЕРБ. А класика го е казал на времето – „Кадрите решават всичко!”

Няма коментари:

Публикуване на коментар