10.12.2010 г.

Стажа за пенсия ще се купува само накуп

От началото на 2011 г. стаж за пенсия ще може да се купува само с пари накуп.
Това решиха депутатите по време на обсъждането на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО).
До момента това можеше да става и с разсрочено плащане.
За осигурителен стаж при пенсиониране ще се зачита времето на обучение на лицата, завършили висше или полувисше образование, ако внесат за своя сметка осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.
Купуването на стаж дава възможност на хората, които са навършили пенсионна възраст, но не им достигат до пет години осигурителен стаж, да се пенсионират.
Според НОИ да си купиш една година осигурителен стаж през 2010 г. е струвало 806,4 лв.
Поправките в КСО предвиждат от догодина увеличаване на осигурителната вноска с 1,8 процентни пункта, с което поскъпват и вноските за купуване на една година осигурителен стаж с близо 100 лв. за година.
От опозицията се противопоставиха остро на отмяната на разсроченото изплащане на купения стаж.
Най-наказани са висшистите, които еднократно трябва да дадат около между 4000 и 5000 лв., заявиха от Коалиция за България.
От началото на 2011 г. отпада т. нар. точкова система за пенсиониране.
Така право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на 60 години от жените и 34 години стаж, а за мъжете - навършени 63 години и 37 години осигурителен стаж.
От шест на 12 месеца се увеличава срокът, необходим за изчисляване на обезщетенията за общо заболяване и майчинство, прие парламентът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар