14.12.2010 г.

Аптеките изпадат в несъстоятелност заради касата

Аптеките са на път да спрат да отпускат безплатно най-скъпите лекарства, плащани от здравната каса, съобщиха от Асоциацията на собствениците на аптеки. Става дума за медикаменти като инсулин, интерферони, препарати за Паркинсон и за психиатрични заболявания. Някои от тях струват по 2000-3000 лв. и дори не могат да бъдат купени на свободна продажба.
Причината е, че здравната каса бави парите на аптеките, обясни председателят на асоциацията Николай Костов. "Последно касата плати за отпуснатите за първата седмица на октомври лекарства, а всичко останало оттогава досега ще се плати през януари, тъй като бюджетът на НЗОК за медикаменти е изчерпан. Така много аптеки се декапитализират, нямат пари да се разплатят на доставчиците, да заредят с лекарства и да изпълняват ангажиментите си към касата за скъпите лекарства", обясни Костов.
Затова аптеките първо спират най-скъпите лекарства по здравна каса - тези с протоколи. Има сигнали от Бургас и от варна, че вече не предоставят такива медикаменти. С всяка седмица проблемът се задълбочава. Според асоциацията, ако касата плати чак през януари ще има аптеки, които заради дълговете към търговците на едро няма да са в състояние да осигуряват и най-елементарни лекарства като болкоуспокояващи.
Доскоро за скъпите лекарства по протокол здравната каса плащаше директно на търговците на едро, а аптеките получаваха само 1 лв. за изпълнението на рецептата. От м.г. обаче касата превежда парите на аптеката, която се разплаща с доставчиците, като печалбата на фармацевта отново е 1 лв. за изпълнението на рецептата. От тази година обаче касата започна да бави плащанията, което доведе и до проблем с редовните доставки на скъпите лекарства и до декапитализация на аптеките, особено на тези, които работят с повече лекарства по здравна каса. Над 80% от аптеките са в критично състояние". Средномесечният оборот на една аптека е около 20 000 лв.
От здравната каса не казаха дали ще платят на аптеките до края на годината и в какво състояние е бюджетът за лекарства.


Няма коментари:

Публикуване на коментар