27.12.2010 г.

Спасителния център на „Зелени балкани” прие хилядния си пациент

В Спасителния център на Зелени Балкани – Стара Загора бе приет хилядният пациент за 2010 година. Птицата – белочела водна кокошка (Fulica atra), бе изпратена от РИОСВ-Смолян, пострадала след нападение от хищник.
Над 90% от постъпилите до този момент 1031 пациенти на Центъра са животни от защитени видове. Орлите, соколите, щъркелите, пеликаните, таралежите и костенурките са само малка част от лекуваните диви животни. Сред пациентите на Центъра бяха и белоглави лешояди, „емигранти” от Испания, пренасочени по-късно към четири адаптационни волиери в Стара планина, с цел връщане на вида в региона.
Множество животинки „бебета” намериха своя втори дом в Спасителния център, където бяха доотгледани и впоследствие освободени в дивата природа. Не можем да не споменем и малките на бухалите, керкенезите и белите щъркели, които се излюпиха при нас  – “Made in WRBC”. След като отраснаха под грижите на своите родители, не без помощта на екипа на Центъра, разбира се, те също бяха освободени.
Като единствен по рода си в България, Спасителният център приема пациенти от цялата страна. Така в един ден могат да постъпят кукумявка от Шумен, чапла от Видин и бял щъркел от Хасково, а за да пристигнат бързо и невредими, за тях се грижи армия от доброволци.
С всяка изминала година расте броят на постъпилите за лечение в Спасителния център болни диви животни. Тази тенденция се дължи най-вече на нарастването на популярността на Центъра. Все повече хора научават за работа на центъра, а оттам и повече бедстващи диви животни имат възможността да получат втори шанс.

На снимката - едно от трите бебета керкенези, излюпени в инкубаторите на Център гладно отваря клюн към странната си майка – един от служителите на Спасителния център

Няма коментари:

Публикуване на коментар