6.12.2010 г.

Премиера на „Полет над кукувиче гнездо” в Народния театър

Народният театър "Иван Вазов” представя през декември премиерния спектакъл "Полет над кукувиче гнездо" по популярния роман на Кен Киси.
Александър Морфов, който е главен режисьор на театъра, е направил постановката по свой сценичен вариант. Той е автор и на музикалната картина.
В московския театър "Ленком" под заглавие „Затъмнение” ще се играе при голям интерес "Полет над кукувиче гнездо", високо оценена и награждавана постановка на Морфов от преди пет години.
На въпрос защо пак се връща към този сюжет той каза пред БНТ: "Пиесата е затова, че целият свят се е превърнал в лудница, в която ролите са точно разпределени.
Има силни, които изяждат слабите, за да станат по-силни и за съжаление много от нас, ние повечето сме от слабите - тия, които биваме изяждани.
Хората са материал, маса за експерименти на едни други хора, които са много по-силни, които са много по-арогантни, по-брутални и постепенно обществото ни се превръща в една психиатрична болница. Ако се огледате по улиците, ще видите, че 60% от хората имат психически проблеми..."
Друга важна причина за режисьора е актьорът Деян Донков, който изпълнява ролята на МакМърфи:
"Деян Донков е една от причините да направя този спектакъл. С Александър Абдулов в образа на МакМърфи в "Ленком" имаше провокация, защото е невероятен артист и човек.
Но когато той почина, аз трябваше да възстановявам спектакъла с други актьори и усилието да вкарам някакви хора в кожа, която не е тяхна, започна много да ме мъчи.
Още тогава си казах, че трябва да поставя този текст с Деян. Ако, разбира се, успея да го укротя..."
Морфов иска да върне днешните зрители към 60-те години на миналия век в Америка - времето на бийт поколението, поета Алън Гинзбърг, Уудсток, "Бийтълс",  дрогата LSD...
Отправя трайните послания според "Евангелието на МакМърфи", напълно значими и днес:
"Истинската мъдрост е напълно вродена и присъща на хората. Чуждото влияние е отслабваща сила. Бъдете себе си, такъв, какъвто искате да бъдете";
"Докато се смеете сте в безопасност. Смейте се. Когато изгубите смеха си, губите всичко в живота си".
Романът на Кен Киси "Полет над кукувиче гнездо" ( One Flew Over the Cuckoo's Nest) излиза през 1962 г. Пиеса е написана година по-късно и на Бродуей първи изпълнител на ролята на МакМърфи е Кърк Дъглас.
Синът му Майкъл купува правата за екранизация и така се появява култовия филм от 1975 година на Милош Форман с Джак Никълсън в главната роля, който печели пет награди "Оскар". У нас е прожектиран в края на 70-те.
През 1980 г., когато за първи път на български излиза романа, на сцената на "Сълза и смях" Красимир Спасов режисира пиесата на Дейл Васерман с Марин Янев и Ани Бакалова в централните роли и това е най-успешната постановка в историята на този театър.
В спектакъла на Народния театър сега в ролята на сестра Речид е Рени Врангова.
Иван Бърнев е в ролята на Били, Емил И. Марков играе вожда Бромдън, Стоян Алексиев е Хардинг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар