29.12.2010 г.

Минипарк за мечки ще вдигат под Аязмото

Втори парк за мечки като този в Белица ще бъде издигнат до Стара Загора. Градският зоопарк смята да изгради селището в сътрудничество с фондация "Четири лапи". В Белица приютиха навремето и няколко мецани от мечкадарското село Ягода. Стопаните им бяха обезщетени с няколко хилядарки от природозащитната фондация, която има програми и за бездомните кучета и котки в редица страни и дори водят кампании за премахването на дресурата на животни от цирковите програми.
"Нашето селище ще бъде значително по-малко, за 5-6 мечки, но също ще предлага природоестествени условия за отглеждане на животните", обяви шефът на зоопарка Радослав Михайлов, цитиран от „Стандарт”. Ако проектът бъде одобрен, ще се финансира от екоминистерството. В старозагорския зоопарк досега е имало общо 6 мечки и точно заради липсата на добри условия стопаните му са били принудени да разменят две от тях с алпийски козирози чак от Тайланд.
Шимпанзето Били от градината, за чието трудно отглеждане сигнализираха природозащитници, ще бъде настанено в международен център за примати, съобщи още Михайлов. С посредничеството на природозащитната фондация на Бриджит Бардо на Били щял да бъде потърсен нов дом в Холандия или Испания, където имало центрове за примати. Сега шимпанзето е на 30 години, половината от които е прекарало в  старозагорския зоопарк. Според специалистите обаче пагубно било, че Били живее толкова време сам, а не в компанията на поне 3-4 себеподобни маймуни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар