20.12.2010 г.

Пускат магистрала „Люлин” без документи, откриват я през май

Магистрала "Люлин" ще се окаже поредният пътен обект, който ще бъде пуснат без строителни документи. В конкретния случай т. нар. тестово ползване ще продължи цели 5 месеца, като успоредно ще се довършват тунелите. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов през уикенда.
"Магистрала "Люлин" ще е готова до 10 януари догодина и ще бъде пусната пробно", уточни Борисов при инспектирането на пътен възел "Даскалово". Разбра се, че ще има и второ откриване на магистралата през май, когато на най-накрая ще бъдат издадени строителните разрешения.
Преди година стана ясно, че за трасето на магистрала "Тракия" също липсваха строителни разрешения, а издаването им се оказа продължително предизвикателство за властта. Редица републикански пътища също бяха пускани без нужните документи.
По "Люлин" до момента са усвоени 174 млн. евро от общо 185 млн. евро по ИСПА.
Премиерът възропта, че се "изпращат доноси в Брюксел" срещу строителството на магистрала "Тракия". Повод за раздразнението станаха информации от официални източници в Брюксел, че предстои закриване на агенция "Пътна инфраструктура", защото се бавят проектите и се работи неефективно. Очаква също през май догодина да започне строителството на магистрала "Струма". На 15 януари в страната ни пристига президентът на Европейската инвестиционна банка, с когото ще се договаря кофинансирането на магистралата. За магистрала "Марица" догодина ще бъдат започнати и двата й лота.
След всички тези неуредици, плюс наводнената преди десетина дни южна дъга на магистралата край столицата, премиите в Агенция „Пътна инфраструктура” не изглеждат логични. Нейните служители обаче ще си разпределят 300 000 лева бонуси, защото строителството на пътища са в основата на правителствения пиар на ГЕРБ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар