7.12.2010 г.

Цените на винетките без промяна

Цените на винетните стикери остават същите през 2011 г., съобщи директорът на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) Божидар Йотов. Увеличава се защитата на винетките. Върху стикера, който ще се залепва на предното стъкло на автомобила, собственикът на колата ще записва и регистрационния й номер.
Така ще се избегнат случаите, в които хората с повече от една кола, ползват една и съща винетка, обясни Йотов, съобщи econ.bg.
Само АПИ има право да издава дубликат на валиден стикер. Дубликат се издава при счупено стъкло или производствен дефект на винетката.
Стикери ще се продават в 3300 пункта в цялата страна.
Тройно по-високи глоби ще плащат шофьорите, които карат без винетки или ползват нередовни или фалшиви стикери. Това предвиждат поредните промени в Закона за движение по пътищата, които в момента минават на съгласуване в МС, съобщи вчера Божидар Йотов, шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Така санкцията за водачите на ТИР-ове ще скочи от 1000 на 3000 лв., а нередовните шофьори на леки коли ще трябва да плащат по 300 лв. вместо сегашните 100 лв.Новите стикери, които трябва да бъдат пуснати в продажба до края на тази седмица, ще имат и по-добра защита от фалшификации. От началото на годината до 30 ноември в пътната агенция са постъпили над 191 млн. лв. приходи от винетни такси. До момента са продадени 5 859 341 стикера - със 750 000 бройки повече спрямо същия период на 2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар