15.12.2010 г.

Германци наградиха затворника Ходорковски, приза взе майка му

Руският олигарх, настоящ затворник и бивш собственик на нефтената компания "ЮКОС" Михаил Ходорковски е удостоен с германската награда за правозащитна дейност - медал на името на д-р Райнер Хилдебранд, съобщи АФП.
Наградата бе тържествено връчена в берлинския "Музей на стената" на майката на Ходорковски Марина Филиповна. На церемонията присъства председателя на Бундестага Норберт Ламерт и пърномощника на правителството на ФРГ по правата на човека Маркус Льонинг.
Ламерт заяви, че по негово мнение делото срещу Ходорковски демонстрира, че "Русия и правителството не показват интерес за възстановяването на приятелските отношения с Европа". А Льонинг окачестви процеса като политически.
Медалът на името на д-р Хилдебранд се връчва от 2004 г.
Ходорковски бе арестуван в края на 2003 г. заедно с бившия шеф на банка "МЕНАТЕП" Платон Лебедев по обвинение в измами и неплащане на данъци. През май 2005 г. двамата бяха осъдени на по 9 години, после присъдата бе намалена с 1 г.
През февруари 2007 г. Ходорковски и Лебедев получиха нови обвинения. През октомври 2010 г. прокурорите поискаха 14 години лишаване от свобода. Присъдата ще бъде произнесена на 15 декември. Двамата не се признават за виновни и по двете дела.
Всъщност Ходор, както го наричат в Русия беше репресиран, след като се намеси в политиката, срещу тогавашния президент и настоящ премиер Владимир Путин. След неуспеха в предизборната кампания олигархът реши да продаде голяма част от дяловете на „ЮКОС” на американска компания. Това доведе до ответната реакция на властите – данъчни проверки на фирмите от групировката и последвалата присъда на олигарха и на хора от най-близкото му обкръжение. Сега Ходор пише книга за краха на либерализма в Русия на „държавни разноски”. Други руски олигарси, несподелящи новия курс на Кремъл се спасиха зад граница, но поне обикновените руснаци видяха, че понякога и „недосегаемите” могат да получат възмездие. Нещо, което в България не се е случвало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар