12.02.2015 г.

„Японката” ще посреща минувачите в центъра на Казанлък

Вече са известни изпълнителите на изящната статуя „Японката", която покойният казанлъшки художник Доко Доков дари на своя роден град приживе, пише „Стандарт”. От 4-те подадени предложения в конкурса комисията с председател главният архитект на община Казанлък, арх. Ивелин Недялков, е избрала за изпълнител творческият тандем – скулпторът Ваньо Колев и Николай Фитков - скулптор-леяр, съобщиха от общината.
Почетният гражданин на Казанлък Доко Доков завеща своята последна творба на съгражданите си с мечтата да бъде издигната статуя на японско момиче, символ на приятелството между българския и японския народ. Общинският съвет се съобрази с волята му и взе решение тази скулптура бъде поставена на централната улица в града „Искра". По инициатива на общината бе проведена и мащабна благотворителна кампания за набиране на средства за изграждането и монтирането на композицията. Отзоваха се много дарители като особено значим е приносът имат представителите на бизнеса в Казанлък.

Статуята на японското момиче трябва да бъде открита официално през май, преди началото на тазгодишния празник на розата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар