12.02.2015 г.

Какъв е шанса да платим борчовете си?

16 милиарда нов дълг планира кабинета до 2017-а

Как ще се развива родната икономика в следващите години? Ами като гръцката, на версия! Това стана ясно след като кабинета обяви намеренията си да дръпне нови 16 милиарда лева борчове. По-голямата част щели да са заради падежи по стари заеми, с останалите пари щял да се тушира бюджетния дефицит.
Чудно защо кабинета на Орешарски бе критикуван много за изтеглените от него заеми, като сега става въпрос за с пъти по-големи кредити. Обясняват, че изход няма. Но никой не говори как ще се връщат новите заеми!
Същевременно стартира Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища. На първо време за тази цел са отделени един милиард. Парите са държавни, но щели да се генерират от заем от частни банки. Това до колко е вярно не може да се каже, но главното е, че с тези мерки, се вменява, че държавата се грижи за гражданите. Едно – ще намали разходите им за отопление, друго, че един вид ще живеят при по комфортни условия. Доколко тази инициатива е предизборна е рано да се каже. Но как санирането, а и обичайното строителство на магистрали и други инфраструктурни проекти ще могат да създадат продукт и принадена стойност, която да увеличи приходите във фиска, че да сме спокойни с изплащането на борчовете? Явно няма икономист, който да обясни подобно нещо.
Защото в икономиката има не една тема табу.
Например, кой ще каже че фалита на КТБ бе осветлен за обществото? Взе се пак заем, за стабилизирането на банковата система, изприказваха се маса приказки, че парите в трезора на споменатата банка са откраднати, а виновни няма. Къде бяха ДАНС, съдиите и прокурорите, разузнавачите и Комисията по финансов надзор? Какво обясниха на хората? Ами нищо – останахме си само обикновени слушатели на обичайното празнословие. Същевременно лихвата по срочните влогове падна до 3-3,5%, като и на това се слага 8 на сто данък. Ако имаш потребителски кредит обаче, лихвата е около 11%, че и повече. Т.е. банките печелят три пъти повече, ама правителствата гледат тях да спасяват, а не хората!
Единствената добра новина е, че цената на петрола пада и дори у нас се усети. Обаче пак има и лошо – приходите от акциза сериозно намалели. Демек и от тук няма как да се плащат новите борчове. Да не говорим, че превозвачите почти не промениха цената на билетите, неизвестно по каква икономическа логика.
Тогава, за повечето българи остана надеждата да си пробват късмета на многобройните лотарии и хазартни зали. И там обаче печелившите са малцина, пък и повечето игри са в ръцете на монополистът Васил Божков-Черепа или свързани с него фирми. Такива са и евробетовете и националната лотария, че даже и сайтовете за залагания преди години бяха ударени, заради него. С масирана реклама, се внушава, че новите игри са по-печеливши от старите, да речем тотото. Такава е и рекламата, спомняте си – дядото играл и нищо не спечелил, но внука по ги разбира тези работи – 6 от 47 се тегли всяка вечер. А математически погледнато шансовете са съотносими. Едно към десет милиона е шанса да се познаят числата в 6 от 47 и едно към тринайсет милиона в 6 от 49. Спортният тотализатор също не остана по назад и пусна 5 от 50, плюс зодия. Там пък теоретичния шанс е още по-малък! Реално погледнато, включително и факта, че в тази игра няма джакпот, най-голяма вероятност да се спечели има в 5 от 35 – едно към 360 000. Повечето обаче се целят в тъй примамливо „предлаганите” милиони, че понякога с добавка – кола и къща. Въпросът е – какво трябва да играе кабинета, че да сме спокойни, че растящия държавен дълг ще може да се изплаща без трупането на още борчове?

Димитър СЛАВОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар