5.02.2015 г.

„Старозагорските бели“ стананаха първата българска порода гълъби с патент

Заралии държат 30 години правата за селекцията и стандарта

 
                             Един от най-активните членове на „Ески Зара“ - Запрян Димитров 
                                      показва елитни екземпляри от старозагорските бели 
Миналата година, на 28 ноември, Патентното ведомство на Република България издаде сертификат с №11050, с което официално бе признати за нова порода местната порода „Старозагорски бял гълъб“. Това де факто е и първата порода гълъби в страната, дело на нашите селекционери, която получава признание, включително и извън границите на страната. Две години отне кандидатстването и одобрението на патента от заралии. С описанието на линиите и стандарта са били ангажирани – Запрян Димитров, Георги Иванов, Николай Недев, Иван Карамихов и Радостин Митев. Заявените от тях документи, подробно описваща тази местна порода са били щателно проверени от комисия от Изпълнителна агенция по репродукция и селекция в животновъдството.
„Старозагорският бял гълъб“ спада към така наречените високолетци, в която са типлерите, унгарският и пазарджишкият високолетачи и други. Характерни негови белези са, че той е изцяло бял, с криле под опашката (единствен сред сродните породи), бял клепач, къса или средна човка, като в зависимост от храненето и обучението може да прави непрекъснат полет от 4 до 8 часа, а сред най-добрите екземпляри и повече. Освен това породата има много добри наследствени качества и силна способност да оцелява при промяна на въздушните течения или при набег на хищни птици. Никой не знае кога е била създадена породата, като една от версията , че е още от Турското робство. Със сигурност обаче тя е подобрена и изчистена от старозагорските гълъбари, за да добие днешния си вид“, разказва председателят на сдружението на гълъбовъдите „Ески Зара – 2010“ Красимир Велев.
„Заралии винаги са били едни от най-активните в страната, тук в средата на 60-те години е направено и първото изложение“, сподели Георги Иванов председател на „Националната федерация на гълъбовъдите високолетачи и продължителен полет“. „Опита на „Ески Зара“ може да бъде полезен за патентоването и на други местни породи, които ще бъдат запазени и развити в следващите години, още повече че в района има няколко автохтонни породи, аналогични на „Старозагорския бял“. Това е начинът и затова още веднъж поздравявам заралии“, допълни той.
В Стара Загора броят на гълъбите от тази порода е над 3000, но има много такива екземпляри и в други градове и области. От федерацията при състезанията старозагорските бели вече участват самостоятелно, в отделен клас. По линия на Евросъюза пък има възможност да се кандидатства по програми за запазването на местните (автохтонни) породи и именно в тази насока оттук насетне ще работят старозагорските гълъбовъди. Затова в последния ден на януари членовете на Сдружение „Ески Зара“ имаха какво да празнуват. Тогава официално бе показан патентния сертификат и бяха наградени най-добрите селекционери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар