6.02.2015 г.

Енергийна борса щяла да определя цената на електроенергията

Ще има електроенергийна борса, през която ще минава цялото количество електроенергия, пише Стардарт. Това обяви председателят на парламентарната Комисия по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев и допълни, че борсата у нас ще заработи по модела на Румъния. С промените в Закона за енергетиката (ЗЕ), които се обсъждат в момента, от 2016 г. ще бъде въведена пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас, посочи Добрев. Според него от началото на следващата година вече няма да има енергиен микс, продаван от Националната енергийна компания (НЕК), а преференциални цени и фонд, който да покрива разходите за зелена енергия.
В четвъртък изтече крайният срок за внасяне на предложения за промени в ЗЕ. Внесените от ГЕРБ предложения предвиждат разделяне на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на два състава, които ще приемат отделни решения за енергийния и водния сектор. Идеята на ГЕРБ е ДКЕВР да не се разделя на две, каквито идеи бяха предложени по-рано, а само да бъде увеличен съставът й - от 7 на 9 членове, с един общ председател.
Други изменения в ЗЕ целят да се свие максимално текущият дефицит в НЕК, който е между 600 и 800 млн. лв. годишно. Идеята е да се използват приходите от продажбата на въглеродни емисии, които трябва да са около 250 млн. лв. годишно, за изкупуване на "зеления" ток от ВЕИ централите. Миналата година обаче приходите от емисии бяха само 80 млн. лв., припомнят енергийни експерти.
С промените в ЗЕ ще отпадат и преференциалните цени за производство на ток от биомаса. Целта на промените е цената на тока да не се повишава драстично, каквито са очакванията след пускане на борсата и пълно либерализиране на пазара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар