6.02.2015 г.

Казанлък става домакин на международен конгрес по тракология

На среща, проведена днес, на кмета на община Казанлък Галина Стоянова с доц. д-р Христо Попов, заместник-директор на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН), с проф. д-р Светлана Янакиева от Центъра по тракология при БАН и проф. д-р Тотко Стоянов от СУ „Св. Климент Охридски“ стана ясно, че Казанлък ще бъде домакин на 13-ия международен конгрес по тракология. Конгресът ще се проведе през м. септември 2017 г., а съорганизатори са НАИМ при БАН, Центърът по тракология  при института по балканистика с Център по тракология – БАН и СУ „Св. Климент Охридски“. Първият конгрес по тракология е проведен през 1970 г., а преди Казанлък домакини на този висок форум са Истанбул, Амстердам, Тарговище (Румъния) и др. градове.
След срещата с кмета, в 17.30 часа в ИМ „Искра“ доц. д-р Христо Попов в присъствието на заместник-кмета на община Казанлък Петър Косев, на директора на ИМ „Искра“ Момчил Маринов, на своите колеги и на граждани представи две изложби. Това са експозицията „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността“, която е част от програмата, посветена на децата и която чрез игрите пренася съвременния човек в света на детето в древността. Представените находки са от фонда на НАИМ при БАН.
Втората изложба, която е изключително въздействаща, носи заглавието „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“. Изложбата е посветена на 1000 години от смъртта на българския цар Самуил (починал 1014 г.). На 24 табла атрактивно е представено драматичното време на цар Самуил. За любознателните посетители е предвиден и 25-минутен филм, който ни връща към славната и трагична епоха на един от най-великите български владетели. И двете изложби гостуват на Казанлък от НАИМ при БАН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар