24.02.2015 г.

ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3" са готови да намалят цената на тока

С подписаният меморандум за разбирателство енергийната компания ContourGlobal, като мажоритарен собственик на ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3", отново потвърди своята готовност да започне разговори с държавната Национална електрическа компания за възможни изменения на дългосрочния договор, по силата на който централата сега продава електроенергия на НЕК. Това се казва в официалното становище на американската енергийна компания ContourGlobal Ако подобно споразумение бъде постигнато, то няма да наруши икономическите параметри на подписания през 2001 г. договор, който направи възможно инвестирането на 650 млн. евро в пълното обновяване на електроцентралата в периода 2004-2009 г., смятат още от US-компанията.
Американският инвеститор обаче добавя, че каквито и да са промени в дългосрочния договор трябва включват като необходимо условие пълното изплащане от НЕК на просрочените задължения към „Контур Глобал Марица-изток-3". Ако постигнем съгласие за намаляване на цената за разполагаемост, то „Контур Глобал Марица Изток 3" трябва да бъде компенсирана по начин, който отговаря на всички законови и регулаторни изисквания, добавят още енергийната компания ContourGlobal. Тя е твърдо убедена, че търговското споразумение от 2001 г, не нарушавало националното законодателство, както и която и да е европейска директива. Нещо повече то било характерно за развитите енергийни пазари в Европа и се използвало за стимулиране на нови инвестиции в производствени мощности, които не могат да бъдат привлечени чрез пазарни механизми.
Тарифният дефицит, свързан с ценообразуването на електроенергията в България, който се изразява най-вече в натрупване на значителни дългове в НЕК, е основния енергиен проблем за България и гражданите й, смятат от ContourGlobal. И като един от най-големите инвеститори у нас и като отговорен партньор компанията била готова да работи в тясно сътрудничество с правителството в усилията му да се справи с този дефицит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар