17.02.2015 г.

Над 800 кукери очакват на маскарадните игри

Почти 800 атрактивни и кукери в 17 групи от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Сливен, Шумен и Разград  идват на 1 март в Стара Загора за 17-ото издание на Фестивала на маскарадните игри, съобщиха на съвместна пресконференция днес зам.-кметът Иванка Сотирова и фолклористът Крум Георгиев. В гоненето на злите сили за първи път ще се включи и група от 96 бабугери от Разлог, облечени в кози кожи с дълги косми.
На 1 март празникът традиционно ще започне с пъстро дефиле по централната улица „Цар Симеон Велики“ в 10.30 часа, а в 11.00 часа започва представянето на групите на площада пред Общината. Наред с кукерите от различни фолклорни области на страната ще се представят 5 групи от старозагорско – от селата Тъжа, Александрово, Дунавци, Голямо Дряново, „Камилата“ от кв. „Железник“ в Стара Загора, както и децата от Дома за деца лишени от родителски грижи „Незабравка“.
Петчленно жури, председателствано от фолклориста доц. Георги Гаров, ще излъчи и награди участниците по критериите - вярност към традицията в маска, костюм и действие, колоритен персонаж, артистичност, реквизит и др. Наградният фонд, който ще се разпредели между отличените участници тази година е 4 000 лв., а над 21 000 лв. са общите разходи по организацията на феста. Община Стара Загора е осигурила за провеждането му 8 000 лв.
Най-многобройни и атрактивни са групите от Разлог, Радомир, Момин проход и  Лесичево, Пазарджишко, записана  в списъците на Юнеско като „Живи човешки съкровища“. За първи път в рамките на три дни, по време на маскарадните игри, цялото пространство около община Стара Загора ще бъде оживено, каза зам.-кметът Иванка Сотирова като подчерта, че това е първият от поредицата пролетни празници, организирани от Община Стара Загора. От 28 февруари до 2 март т.г. там ще се разположат близо 40 майстори-занаятчии от цялата страна, които ще представят традиционни български изделия от естествени материали- плетива, керамика, ювелирни изделия, кожи, хлопки, кукли, ножове и др.

Тематична изложба на открито с 20 фотоса от различни издания на Фестивала на маскарадните игри ще подреди и фотографката на общината Жейна Желева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар