10.02.2015 г.

Очакват нови 14 нови тролейбуса, любовна линия пускат на 14 февруари

След 217 дни старозагорци ще пътуват с изцяло обновен тролейбусен транспорт. В края на лятото по улиците на града ще се движат само нови тролеи, а старите ще бъдат бракувани. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на подписването на договора за доставка на нови тролейбуси, по интегрирания проект за обновяване и модернизиране на обществения транспорт на Стара Загора.
Договорът е на стойност 12 650 299 лв. с ДДС.
До момента по проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен", в транспортната схема на града се включиха 8 нови тролейбуса. Според новоподписания договор до края на август техният брой ще се увеличи с още 14.
След подмяната на контактната мрежа планират и две нови линии – до кв. „Зора“ и в посока КАТ, което може да стане в следващия програмен период.
Проектът „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора" е финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие" (2007-2013). Обществената поръчка бе разделена на три обособени позиции: доставка на 14 тролейбуса, доставка на специализиран автомобил за ремонт и поддръжка, както и доставка на оборудване за тролейбусно депо град Стара Загора.
Техническите стандарти и спецификации изискват тролейбусите да са с нисък под, единични, с капацитет най-малко 100 пътници и оборудвани с климатик. Те трябва да имат техническа възможност да се наклонят, така че височината на стъпалото да бъде не повече от 7 см., както и информационна система предоставяща информация на пътниците за спирки, време, температура на въздуха и т.н.
Тролейбус на любовта в Стара Загора
В продължение на месец един от тролейбусите в Стара Загора  ще бъде посланик на доброто и любовта в града. Пред сградата на Mall Galleria децата на Стара Загора, с подкрепата на общината и „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД, сътвориха послания на обичта и любовта, с които украсиха тролейбуса.
С тази инициатива бе даден старт на един от най-значимите за града социални проекти под надслов „Аз обичам Стара Загора“. Продължението му ще бъде на 14 февруари  /събота/, когато в 11:30 ч. представители на местната власт, Mall Galleria, известни личности, видни спортисти, деца от училища и детски градини ще бъдат пред сградата на Общината, за да изразят съпричастността, любовта и подкрепата си към Стара Загора.  
Отновo на 14 февруари, от 12:30 часа градският празник ще се пренесе на ниво 2 в Mall Galleria, където Държавна опера Стара Загора ще представи тематичен, кратък и силно емоционален Флашмоб. Веднага след това детска музикална програма ще зарадва клиентите и гостите на Мола. Участници в програмата ще бъдат Гери от Звездопад, детски народен хор „Жарава“ и детска музикално-танцова формация „Маргаритки“. Като за финал, от 13:00 часа две арт работилнички ще заработят напълно безплатно. В едната от тях децата ще имат възможност да развият своята креативност и да създадат различни предмети от кашони, а в другата разказвач на приказки от Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще ги пренесе в царството на приказките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар