18.02.2015 г.

120 дръвчета залесяват на „Аязмото” за юбилея на парка

Сто и двайсет дръвчета ще бъдат засадени символично в старозагорското Аязмо по случай знаменателната годишнина на прочутия парк, съобщиха от старозагорската община. На 28 февруари се навършват 120 години от началото на чутовната залесителна акция на тогавашния старозагорски митрополит Методий Кусев, която превръща голия Ахмак баир над Стара Загора в зелен оазис. Избраните фиданки за юбилейната акция са сред най-популярните видове, с които дядо Методий и неговите последователи някога започват залесяването на сипеите над града – атласки и ливански кедър, аризонски кипарис и др.
По инициатива на Старозагорската община, Камарата на ландшафните архитекти, регионалния исторически музей, туристическото дружество „Сърнена гора" юбилеят на Аязмото ще бъде отбелязан с още редица прояви. Фото-документална изложба на открито в централния парк „Пети октомври" ще покаже в снимки и документи създаването на Аязмото. На самия 28 февруари, на които се смята, че преди 120 г. са били засадени първите фиданки в Аязмото, ще бъде отслужена тържествена света литургия в парковия храм „Св. Тедоор Тирон" в памет на неговия създател Методий Кусев. В съседство е и гробът на самия митрополит, който старозагорици ще обсипят с венци и цветя. Както е известно, още преди повече от 20 години, самият парк бе наречен официално на името на този голям българин.
В празничната програма са предвидени и редица срещи на младото поколение старозагроци с историци, ландшафни архитекти, духовници, които ще ги запознаят с любопитни факти от историята на Аязмото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар